В началото на всяка криза пазарите обикновено свръхреагират и правителствата също трябва да действат своевременно. Правителствата на някои държави от ЕС не действаха по този начин, което доведе до сериозно задълбочаване на проблемите там.

Това заяви Симеон Дянков в Букурещ в лекцията си на международен форум, организиран от „Форбс" и румънския вестник „Адевърул".

Той подчерта, че българското правителство има смелостта да намали с 15% публичните разходи още след встъпването си в длъжност в разгара на кризата през 2009 година, след което съумя да не вдига преките данъци, за да не увеличи допълнително тежестта върху бизнеса и домакинствата.

Симеон Дянков припомни още, че в началото на годината правителството е предложило ограничаване на публичните си разходи до 40% и праг на бюджетния дефицит от 2% от БВП, заложени в Пакта за финансова стабилност.

Правителственият ни дълг е 15% от БВП и страната ни не е застрашена от дълговата криза, посочи още финансовият министър.

По думите му кризата премахна клишето на разделението „Изток-Запад" в Европа и това разделение няма да се върне повече. В бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави.

Дянков беше удостоен в Букурещ с Международната награда на „Форбс"-Румъния „За изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам".