Еврозоната сега има нужда от страни като България, от страни със строга фискална политика, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за американската телевизия CNN (Си Ен Ен).

Той посочи, че българският лев на практика е свързан с еврото още от 1999 г. и каза, че страни като България и Естония, които са със строга фискална политика, може да помогнат на еврозоната. Влизането на Естония в еврозоната от януари догодина ще я разшири с една страна, която има отговорна фискална политика, заяви българският финансов министър, помолен да коментира проблемите на еврозоната.

Сега, след като финансовите министри от ЕС бързо намериха решение за ирландската криза, време е да се насочи вниманието към Португалия и Испания, да започне подготовка за спасителен план, ако Португалия изпадне в трудна ситуация, смята Симеон Дянков. Изпреварващото планиране ще успокои пазарите, добави той.

Еврото несъмнено ще оцелее след сегашната криза, обобщи Дянков. Според него не толкова еврото е имало проблеми, а европейските институции не са били подготвени за кризата.

Миналата седмица стана ясно, че България подновява усилията си за приемане във валутния механизъм ERM 2, по-известен като "чакалнята за еврозоната", след като през пролетта правителството временно се отказа от тази цел заради свръхдефицита за миналата година и заложения такъв в актуализирания бюджет за тази година. Новината за това съобщи министър Дянков в интервю за "Ройтерс" от Брюксел, където участва в месечното заседание на Европейския съвет по икономическите и финансови въпроси.