Финансовото министерство ще възстанови на община Дупница спрените 276 хиляди лева като наказателна мярка за отклоняване на държавни субсидии за образование от ексккмета Атанас Янев, информира dennews.bg.

Възстановяването на удържаните от Дянков пари е при условие, че още след получаването на първия транш от 92 000 лв. бъде изпратено ксерокопие за тяхното трансфериране по предназначение, обяви на пресконференция кметът Методи Чимев.

Той обясни, че първият превод ще бъде използван за разплащане с фирмата доставчик на горива за училищата и детските градини. Все още отношенията между общината и „Терап Корп" не са уредени напълно и единствено добрата воля на собствениците бе причина да бъде доставено гориво на училища и детски градини, за да не се налага учениците и децата да мръзнат.

Междувременно стана ясно, че Кюстендилска окръжна прокуратура не е приключила работата си по преписката срещу екскмета на Дупница Атанас Янев за неправомерно отклоняване на държавни средства не по предназначение. Говорителят на държавното обвинение Марияна Сиракова обясни, че все още се води разследване в Областната дирекция на полицията и се събират доказателства.

През октомври Янев и служители на тогавашната общинската администрация останаха без заплати. Причината бяха 14 акта за нарушение на финансовото законодателство, наложени заради нарушения, засечени след финансовата проверка на общината, разпоредена от Симеон Дянков.