Най-бедната страна в ЕС - България, е с най-високо ДДС за лекарствата - 20%. В други страни обаче ДДС за медикаментите е доста по-ниско.

Това заяви доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София по време на семинар в Бургас на тема „Пациентите във фокуса на здравеопазването."

Той даде пример с Полша, където ДДС за хапчетата е 7%, в Румъния - 9%, в Литва, Чехия, Естония и Латвия - 5%. Средно ДДС за лекарствата в ЕС е 5-6%.

Доц. Гетов припомни обещание на финансовия министър Симеон Дянков от 18.10.2009 година пред в-к Дневник. В него той обещава до края на мандата на правителството на ГЕРБ ДДС за лекарствата от 20% да стане 16%.

Какво става с обещанието от 2009 година?, запита Гетов.

Отговорът дойде неочаквано от Пенка Георгиева от Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се." Тя обясни, че участва в работна група към финансовото министерство и темата за по-ниско ДДС за лекарствата е повдигната пред министъра.

Оптимистичното, според Георгиева е, че Дянков не казал „Не."

При втори разговор по темата, от финансовото ведомство изискали конкретни предложения.

Виждам позитивизъм в г-н Дянков по повод намаляване на ДДС за лекарствата, изтъкна Георгиева и посочи, че пациентските организации ще се борят за ДДС за лекарствата между 12 и 16%.