В условията на криза у нас и в Европа много трудно се събират вземанията към държавната хазна. Но мога да кажа, че в края на ноември месец Националната агенция за приходите (НАП) е събрала 11,4 милиарда лева, което е със 715 милиона лв. повече, отколкото са били събрани през миналата година.

Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в ефира на БНТ.

По думите му за три-четири месеца НАП е наваксала много. Стефанов посочи, че към 31 май Агенцията е изоставала с 622 милиона лева, но след като са предприети редица извънредни кампании, в годишен аспект се очаква неизпълнение от около 300 милиона лева, които са най-вече от неплатени осигуровки.

Директорът на НАП оцени високо предприетите съвместни акции на приходната агенция с МВР, ДАНС и останалите служби в страната. „С всички предприети мерки НАП навакса изоставането към средата на годината", съобщи Стефанов.

За последните две години НАП в условията на криза за поредна година сваля нивото на задържаното ДДС. Към 1 януари 2012 предвиждаме това ДДС да бъде към 300 млн. лв., посочи още данъчен номер едно.

По повод намерението на НАП да възстанови ударно на бизнеса около 400 млн. лв. ДДС до края на годината, Стефанов разясни: „Преценихме, че по-добре да върнем 400 млн. живи пари в реалната икономика".

Според директора на приходната агенция НАП и Агенция „Митници" трябва да се разглеждат като едно, когато става дума за приходи.
„Ние сме единствената държава в Европа, да не кажа в света, която генерира ръст в приходите", изтъкна Стефанов и допълни, че НАП и Агенция „Митници" за тази година имат 1,3 млрд. - 1,5 млрд. повече в сравнение с миналата година.

Във връзка с предприетите акции срещу организирани престъпни групи за източване на ДСС, Стефанов посочи, че е имало две общи срещи между всички институции с участието на вицепремиера Симеон Дянков. „С Дянков поддържахме ежедневно връзка и той вече има положителна оценка като цяло за НАП", изтъкна директорът на приходната агенция.

НАП е единствената, която има автоматично засичане на фактурите за покупки и фактурите за продажби и затова на фирмите, които са ползвали фалшивите фактури - ДДС не се възстановява, съобщи още Красимир Стефанов.

По повод изискването до 31 март догодина в бензиностанциите да бъдат монтирани устройства за он-лайн следене за нивото на гориво в резервоарите, Стефанов бе категоричен: „Всяка бензиностанция, която не си изпълни изискването ще бъде глобена, и не само глобена, но и запечатана".
Той изтъкна, че не е работа на НАП да увеличава крайния срок за въвеждане на това изискване.

„Нормално е да се съпротивляват малките и средни бензиностанции, защото в България сме свикнали да няма контрол", посочи директорът на НАП. Той припомни, че когато е въведено изискването за свързване на касовите апарати с НАП, търговците също са обявили, че това е непосилно за тях. „Тогава изникнаха нови 732 обекта", поясни Стефанов и посочи, че с новата мярка този бранш ще бъде осветен на 95%.

По повод проверката на имотите на Кирил Рашков, директорът на приходната агенция съобщи, че в НАП-Пловдив са имали донякъде разумни обяснения, защо не са ревизирали фирмите на Цар Киро, „но по тази тема на този етап не мога да кажа повече".

Той поясни, че момента тече проверка по случая не само в НАП, но и във всички институции и когато тя приключи ще бъде взето общо решение. „Не мога да се ангажирам с конкретен срок, важното е проверките да бъдат направени така, че фамилията Рашкови да си плати данъците", категоричен бе Стефанов. Той съобщи, че на семейството са им блокирани банковите сметки, иззети са превозните средства.
Красимир Стефанов изрази надежда до 6-7 месеца от започването им, проверките да приключат.

Директорът на НАП съобщи, че у нас здравнонеосигурените са 1 млн. 900 хил. души. Според него обаче проблемите в здравеопазването не се дължат на събираемост, а трябва да бъдат направени множество реформи.
„Тази година НАП преизпълнява с около 2 млн. лв. събраните здравноосигурителни вноски", каза в заключение директорът на НАП.