Доста неща се струпаха "върху главата" на биткойна през изминалата седмица. В сряда, стана ясно, че Южна Корея Южнa Kopeя може да последва примера на Китай и да въведе зaбpaнa зa тъpгoвия нa ĸpиптoвaлyти пpeз бopcи в cтpaнaтa. Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo зaяви, чe виpтyaлнитe вaлyти пpитecнявaт "ocoбeнo мнoгo" пpaвитeлcтвoтo, предаде ВВС.

Малко след това, дойдоха и коментарите, че биткойнът може да свърши зле и то не от кой да е, а от гениалният Уорън Бъфет и неговата дясна ръка - Чарли Мънгър.

"Мога да кажа, с почти сигурност, че криптовалутите ще свършат зле", заяви Бъфет в интервю за финансовото издание CNBC.

Коментарите на Бъфет, бяха подкрепени и от Чарли Мънгър, който описа експлозивния ръст на биткойна, като "балон". Според Мънгър, инвеститорите са в еуфория в момента, защото цените се движат нагоре и тези активи са "модерни". "Аз обаче, не се вълнувам", допълни още Мънгър.

Защо сривът на биткойна е най-доброто нещо за инвеститорите?

Защо сривът на биткойна е най-доброто нещо за инвеститорите?

Действията им трябва да са продиктувани от експертизата, а не от алчността

Мънгър е отявлен критик на криптовалутите, които отбелязаха съществен ръст в стойностите си през последните няколко месеца. През миналата година, Мънгър заяви, че експлозивното повишение на стойността на криптовалутите е "пълно безумие".

"Криптовалутите са лоша идея, луда идея, която кара хората да си мислят, че могат да достигнат до богатство по лесния начин", коментира Мънгър.

Все повече експерти започват да говорят, че биткойнът е "балон", който ще свърши зле. Не, не става въпрос за Джейми Даймън, който направи подобни прогнози и предупреждения преждевременно - през миналата година, когато цената на криптовалутата бе под 5 000 долара.

Няма как да не посочим и мрачната прогноза на експертите от Saxo Bank. Те прогнозираха, че кypcът нa битĸoйнa може да продължи нагоре и да прекрачи границата от 60 000 долара за монета през 2018-та година, или сумарна пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

След това обаче, биткойн манията може да се "удари в стената", следствие на регулаторни ограничения и забрани в страни като Русия, Китай и Южна Корея и през следващата 2019-та година да поевтинее до ниво от 1 000 долара.

Смърт на биткойна и други мрачни предсказания от Saxo Bank

Смърт на биткойна и други мрачни предсказания от Saxo Bank

"Черни лебеди", които могат да променят глобалната икономика

Сигурно ще попитата - "Защо при толкова негативни прогнози, инвеститорите все още не са се паникьосали?". Отговорите са два - първият е че те все още са заслепени от алчност и си мислят, как биткойнът поскъпна 15 пъти при това само през изминалата година. Вторият - защото всички предупреждават, че биткойнът ще свърши зле, но не обясняват защо това може да се случи... Именно това, ще се опитам да направя сега.

Първата и основна причина, най-вероятно ще е продължаващата регулация във водещи страни по света. Факт е, че криптовалутите се използват за пране на пари от "сенчестия бизнес" и е факт, че това няма как да мине безнаказано, или да продължи до безкрай.

След като Южна Корея, която е доста либерална, отчита този фактор, то той неизбежно е много сериозен. Скоро, може да се очаква и други големи икономики да предприемат ограничителни мерки към биткойна.

Застъпниците на криптовалутата, най-вероятно ще кажат, че това е невъзможно, защото правителствена регулация върху децентрализиран актив, като биткойна, няма как да се наложи. Макар и вярно, това е вярно само донякъде...

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Доклад разкрива фалшиви транзакции и манипулация на цената на една от най-големите криптоборси

Да кажем, че страни като Южна Корея, САЩ и страните от ЕС, започнат да забраняват криптоборсите, заради опасенията, че с тях се "перат пари" и биткойна се ползва от криминалната общност.

Какво ще бихте правили с притежаваните от Вас биткойни? Къде и на кого ще ги продадете...

Местата, където ще можете да обмените своите биткойни за реални пари, ще станат много малко, голяма част от тях най-вероятно ще са борси със "съмнителен произход", много от които ще са си чисти "мошенически схеми".

Функцията на биткойна за "съхранение на богатството" ще бъде сериозно разклатена. В крайна сметка колко от хората спестявали 20 години, могат да издържат на гледката кат 30% от средствата им изчезват, при това само за седмица?

А за съжаление другите функции на биткойна, които биха могли да го спасят, не са особено добре развити. Става въпрос за ползването на биткойна, като средство за разплащане, за което той не е особено добър, поради бавното и скъпото осъществяване на транзакциите, както и високата му номинална стойност (което го прави неудобен за по-малки по размер покупки).

В допълнение тук идва и факта, че търговците които приемат биткойна са малко, а малкия размер на разплащания с криптовалутата, прави така, че тези които започнат да го приемат, скоро да се откажат да го поддържат, като система за разплащане, заради допълнителните разходи.