Националната агенция за приходите (НАП) е събрала 21 158 лв. от шофьори, заловени да шофират без задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Събираемостта на приходната агенция за миналата година от шофьори-гратисчии е едва 2,2 %. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на данни от писмен отговор на финансист номер 1 Владислав Горанов на депутатски въпрос.

В същото време катаджиите са издали 2023 наказателни постановления на шофьори без задължителната застраховка.

Горанов смята, че една от причините за липсата на механизъм държавата да прибира глобите от шофьорите-гратисчии се съдържа във факта, че събраните вземания в полза на Гаранционния фонд са в малък размер. Това е така, защото те се погасяват, след като бъдат погасени задълженията на гражданите за данъци, задължителни осигурителни вноски, мита и други публични задължения, които постъпват в държавния и/или местния бюджет.

Държавата опита да принуди гратисчиите да направят задължителната застраховка. Това стана чрез промени в Кодекса на застраховането от края на 2015 г., с които глобата се намалява от 400 на 250 лева. Освен това автомобилите на нарушителите подлежат на служебна дерегистрация.

Застрахователният бранш прогнозира, че около 350 000 автомобила без „Гражданска отговорност” служебно ще загубят регистрацията си в следващите един-два месеца.

Собственици на мотори в последните седмици проведоха редица протести заради задължението да сключват целогодишна застраховка „Гражданска отговорност”. Те искат застраховката да бъде сключвана за по-кратък период.