В декларация с остър тон Еврофутбол се обяви срещу „все по-масирано незаконно и криминално организиране на хазартни игри и по-специално на залози върху резултати от спортни състезания, които особено зачестиха в последните няколко месеца".

От Еврофутбол настояват ГДБОП и другите служби и държавни органи да вземат мерки.
В декларацията се посочва и конкретен нарушител според Еврофутбол.

По думите на компанията съществуват определени фирми, които са регистрирани като търговски дружества у нас, но оперират като хазартни компании, без издадено разрешение за това от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Пример за такова дружество е „Скай спорт 365-България" ООД, познато още като Planetwin365, се сочи в декларацията на Еврофутбол.

Според нея това дружество осъществява незаконна хазартна дейност физически наземно на територията на България, като открива букмейкърски пунктове, които нарича „клиентски центрове". В тях реално се осъществява фактическа хазартна дейност от залози върху резултати от спортни състезания - приемат се залози, като клиентът плаща в брой за осъществяване на залог, издава му се квитанция за този залог, там се изплащат и печалбите, също в брой. Всичко това - приемането на залог и изплащането на печалби, според Закона за хазарта (ЗХ) се определя като хазартна игра.

Според разпоредбите на ЗХ всяка компания, която иска да развива хазартна дейност, трябва да получи разрешение от ДКХ. Фирма „Скай спорт 365-България" ООД няма издаден лиценз за осъществяване на хазартна дейност. Ето защо дейността й на територията на България е незаконна, подчертават от Еврофутбол.

Те изтъкват още, че „Скай спорт 365-България" и други подобни нелегални хазартни дружества не плащат данък на държавата за извършване на хазартна дейност, който е в размер на 15% от целия оборот. Това води до системно източване на стотици милиони левове от страната.

Въпреки оповестената публична информация за извършени проверки и издадени от ДКХ наказателни постановления на някои от незаконните хазартни оператори, към настоящия момент няма ефективно преустановяване на тяхната дейност, отбелязват от Еврофутбол.

Дори според тях незаконното организиране на хазартни игри върху резултати от спортни състезания се разраства и придобива все по-големи размери, като се отварят нови помещения в различни региони в страната.

"Ставаме свидетели и на масово рекламиране на тази незаконна дейност от техни представители, които дори си позволяват публично да демонстрират своята безнаказаност", се посичва в декларацията.

Еврофутбол декларира, че хазартният сектор у нас се самоиздържа изцяло, като носи значителни приходи в държавния бюджет и осигурява заетост на над 50 хиляди човека. Той дава сериозни приходи от преки и непреки данъци (данък върху доходите, осигурителни вноски, ДДС, данък за представителни разходи и др).

Компанията се опасява, че ако незаконната хазартна дейност продължи да се развива безконтролно, тези, които оперират законно в България, ще бъдат принудени да закрият дейността си, което ще доведе до масово съкращение на работни места и цели семейства и хиляди хора ще останат без доходи.