Очаквано Федералният резерв на САЩ запази лихвите ставки без промяна и понижи леко своите прогнози за икономическия растеж през тази и следващата година. Аргументите за това са по-слабото разкриването на нови работни места и потенциалните негативни последици от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз.

След края на двудневното си заседание в сряда вечерта, паричният регулатор на САЩ остави без промяна федералната фондова лихва в диапазона 0,25% - 0,50%. Фед отбеляза, че постъпващата информация и данни след предходното заседание, проведено през април, подсказват, че темпото на подобрение на трудовия пазар се е забавило, докато растежът на икономическата активност изглежда се е подобрил, а растежът в разходите на домакинствата се е засилил.

В същото време инфлацията продължава да стои по-ниска от целевото ниво от 2 процента, отчасти поради намаляването на енергийните на не енергийните  импортни цени.

Въпреки това Фед сигнализира, че продължава да планира двукратно повишение на основните лихвите ставки до края на 2016-а година, но намали своите средносрочни прогнози за нивото на федералната фондова лихва и понижи леко очакванията си за растежа на американската икономика през тази и през следващата година, информира bnr.bg.

Според новите прогнози БВП на САЩ се очаква да нарасне през 2016-а и 2017-а година с по 2,0% при предишни очаквания през март за растеж съответно с 2,2% и с 2,1%. В същото време централните банкери запазиха без промяна прогнозите за нивото на безработицата през тази и следващата година съответно в 4,7% и в 4,6% и леко повишиха своите очаквания за основния ценови индекс на личните потребителски .

На пресконференция след края на заседанието управителят на Фед Джанет Йелън отбеляза, че опасенията за Brexit на референдума във Великобритания през следващата седмица (опасността за излизането на страната от ЕС) са били едни от аргументите за решението, запазващо лихвените ставки без промяна. 

 Щатският долар реагира негативно на резултатите от последното заседание на Фед и най-вече на новите по-ниски прогнози за икономическия растеж в САЩ и за нивото на федералната фонова лихва през следващите две години.

Еврото поскъпна за кратко към 1,1297 долара, след което върна назад до 1,1248 долара, преди обаче да отправи нов поглед към 1,1300 нивото. Британската лира се повиши до 1,4218 долара, но опасенията за предстоящ Brexit върнаха паунда обратно към 1,4120 нивото.

В същото време йената поскъпна рязко както спрямо долара, така и спрямо останалите основни валути, намирайки подкрепа от днешното решение на Японската централна банка да не промени (да не засили) досегашната си стимулираща парична и лихвена политика. ЯЦБ намекна, че не е предприела мерки, тъй като изчаква изхода от британския референдум на 23-ти юни относно по-нататъшното членство в ЕС.

В началото на днешната европейска търговия щатският долар се обезценява с 2,03% към ново близо двегодишно дъно от 103,55 йени - най-ниско негово ниво от края на август 2014-а година, докато еврото удари тригодишно дъно от 116,90 йени - най-ниско ниво от януари 2013-а година.