Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 милиона евро финансиране за малките и средни предприятия в България.

Средствата са по програма COSME на Европейската комисия, съобщиха от НГФ, който е част от групата на Българската банка за развитие (ББР).

Парите се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Инвестиционния план за Европа (План "Юнкер").

74 млрд. лева оборот въртят малките и средни предприятия

74 млрд. лева оборот въртят малките и средни предприятия

Това e 61% от Брутния вътрешен продукт на страната

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 милиона евро, с която НГФ ще подкрепи финансиране за 40 милиона евро към МСП в България, изпитващи затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения.

Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 български предприятия.

Зам.-председателят на ЕК и комисар по работните места Юрки Катайнен, заяви: "Споразумението ще даде тласък на тези предприятия да продължат напред с плановете си да се развиват, да прилагат иновации и да създават работни места. Очаквам да чуя историите на предприемачи и хората, за които е осигурена заетост в България с подкрепата на ЕФСИ".

Липсата на квалифицирана работна ръка мъчи малките и средни предприятия

Липсата на квалифицирана работна ръка мъчи малките и средни предприятия

Сред проблемите е и достъпът до финансиране

Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, коментира: "Като част от групата на Българска банка за развитие и член на Европейската асоциация на гаранционните институции, нашата водеща мисия е да подобрим достъпа до финансиране на малките и средни компании в България. С подкрепата на ЕИФ и контрагаранционното споразумение по програма COSME ние сме в състояние да разширим обхвата на посредниците, с които работим, както и да разширим обхвата на допустимото финансиране, което подкрепяме, като по този начин ще помогнем на повече компании да реализират своите бизнес идеи".