Най-добре е проектобюджетът да се оттегли. Това заяви пред БНР бившият министър на финансите Христина Вучева, определяйки положението като много нестандартно.

Тя обясни, че бюджетът е финансовата основа на управленска програма. Законодателят е предвидил какво да се прави с разходите, когато няма одобрен бюджет за следващата година.

По думите на Вучева е могло законопроектът да се оттегли и да се плаща в рамките на утвърдения Бюджет 2016. Правилният принцип бил бюджетът да отговаря на някаква управленска програма. Финансистката попита сега какво ще разискват хора, които се оттеглят и казват, че не желаят, че не могат и признават, че хората не ги искат. "Те се оттеглят, но казват: "Да, ама ще ви направим бюджет". Някак автоматично се предрешава. Всички се правят, че искат да послушат народа.

Христина Вучева коментира също, че в този бюджет има някои странни записи. Според нея няма никакво оправдание, че се дават най-много пари за кораби и самолети, при положение, че единодушно като приоритет е провъзгласено образованието. По думите на финансистката парите за отбрана са толкова много, колкото не са били отдавна. Точно 2017-2018 г. обаче са много важни, за да решим някои от много важните за нашето съществуване проблеми - демография и образование.

Относно разнопосочните претенции към проектобюджет 2017, Вучева коментира, че заради предстоящите избори и желанието да се харесат, ще бъде загубен и онзи здрав разум, който е проявен досега при обсъждането на основен, важен проект. Това личало и от изявленията на представители на различни партии.

Христина Вучева смята, че ГЕРБ се нагърбват с нереалистични амбиции, защото едновременно обещават да се действа в посока Велико народно събрание, изпълнение на референдума и приемане на бюджета за догодина. Във всичко това тя съзира недоузряване на желанието да се харесат бързо и "да влязат в крак с парижката мода".

От своя страна председателят на Управителния съвет на Съюза на икономистите проф. Кръстьо Петков коментира, че трябва да разделим политиката и изборите от икономиката и финансите. По думите му който и да управлява, ще опре до бюджета и ако сегашните му параметри бъдат приети, ще трябва да носи отговорността за други, които са го съставяли.