От догодина фирмите няма да подават годишен финансов отчет, а годишен отчет за дейността (ГОД).

Това означава, че с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2009 г. (които се подават през 2010 г.) дружествата ще представят една и съща информация пред НАП и Националния статистически институт.

Промяната е предвидена в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Измененията са направени, за да се преустанови практиката дружествата да предоставят една и съща финансова информация и пред НАП, и пред НСИ.

Вместо това, фирмите ще могат да избират на кое от двете места да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са 2 - по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.

Обменът на информация ще става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две институции, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят или в НАП или в НСИ.

Това ще спести време и средства на дружествата.

В резултат на направената промяна НАП ще използва електронната система и създадената организация в НСИ за събиране и въвеждане на данните от годишния финансов отчет в електронен вид.

Годишните отчети за дейността ще са в различна форма за различните видове дружества.

Например един е образецът за едноличните търговци, друг за финансовите предприятия, трети за политическите партии и лицата с нестопанска цел.

Образците на годишните отчети за дейността ще бъдат публикуван в сайтовете на НАП http://www.nap.bg/ и на Националния статистически институт www.nsi.bg до края на годината.

Повече информация може да се получи от кол центъра на НАП - 0700 18 700, на цената на един разговор и в Националния статистически институт на телефон 02/9857 160.