Депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание (НС) приеха на първо четене промени в Закона за счетоводството.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за счетоводството е изготвен във връзка със задължение за въвеждане в националното законодателство на две европейски директиви.

В контекста на устойчивостта, предприятията не следва да се стремят да постигнат икономически изгоди без да отчитат социалните и екологическите последствия от дейността си. В този смисъл, корпоративната устойчивост обхваща не само анализ на имуществено-финансовите показатели на дейността на предприятията, но и анализ на социално-икономическото въздействие като резултат от тази дейност. В този аспект и в съответствие с целите на директивата да отговори на нарасналите потребности от информация във връзка с устойчивостта, със законопроекта се предлага разширяване на докладваната до момента нефинансова информация и увеличаване на обхвата на отчитащите се предприятия.

Отчитаната във връзка с устойчивостта информация включва фактори в областта на опазването на околната среда, социалните права и правата на човека, както и управленските въпроси. В тази връзка, със законопроекта се въвежда задължение за включване в доклада за дейността на предприятията на ясно разграничим раздел с информация за въпросите по устойчивостта (отчет за устойчивостта). Отчетът за устойчивостта ще се изготвя от големите предприятия и от малките и средните предприятия (с изключение на микропредприятията), чиито прехвърлими ценни книжа са допуснати до търговия на регулирания пазар в държава членка на ЕС (предприятия от обществен интерес), както и от предприятията майки на големи групи предприятия.

Депутатите приеха на второ четене новия Закон за счетоводството

Депутатите приеха на второ четене новия Закон за счетоводството

Той предвижда по-високи глоби за нарушителите в сферата

Предвижда се и задължение за дъщерните предприятия и клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трета държава, да публикуват отчет за устойчивостта на предприятието от трета държава при определени условия. Предвид това, със законопроекта са предложени и допълнения в Закона за корпоративното подоходно облагане, с оглед необходимостта от предоставяне на информация от дъщерните предприятия и клоновете на предприятия от трети държави за нетните приходи от продажби на предприятията от трети държави.

Във връзка с предложените изменения и допълнения в Закона за счетоводството с проекта се предлагат и съответни изменения в Закона за публичното предлагане на ценни книжа по отношение на отчитането на устойчивостта.

Друга основна причина за предприетите изменения в Счетоводната директива, респективно в Закона за счетоводството, отнасящи се до отчитането на нефинансова информация, е стремежът към засилване на социалната отговорност на компаниите в ЕС, като част от поетия ангажимент на Комисията във връзка с "Европейският зелен пакт" (Зеления пакт). Зеленият пакт има за цел да осъществи социално справедлив преход към устойчива икономическа система и устойчиви инвестиции, като изгради конкурентоспособна икономика с ефективно използване на ресурсите, опазване на природния капитал и без нетни емисии на парникови газове.

В тази връзка, с предложените промени в закона се цели да се гарантира, че докладваната от компаниите информация е подходяща, сравнима, надеждна, съответстваща на Европейските стандарти за отчитане на устойчивостта, изготвена в единен машинно четим електронен формат и достъпна за всички заинтересовани страни. С оглед на това, в проекта е предвидено информацията в отчета за устойчивостта да се оповестява в съответствие с изискванията на Европейските стандарти за отчитане на устойчивостта, които се приемат от Европейската комисия чрез делегирани актове.