Във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата. Това заяви пред БНР икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

По негови думи основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят, или към онези, които са по-организирани.

"Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството", обясни той.

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Премиерът смята, че няма да стигнат

Според него към момента не са обхванати най-рисковите групи. Той посочи, че трябва да се даде дългосрочна перспектива и мерките, които вече са започнали, да се разпределят във времето.

Станчев бе категоричен, че в момента няма приоритизиране на мерките нито достатъчно прозрачност.

По изчисления на икономиста до момента загубата е 50 милиона лева на ден. Това означавало, че целият фискален резерв ще стигне за 140 дни. Имало обаче и загуби, които не се виждат.

Станчев посочи, че на ден има 151 000 правителствени услуги, които са задължение на гражданите, като между тях има неща, които са свързани с бизнеса - всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и т.н. Всички тези неща в момента не работят поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят, обясни икономистът.

По негови данни само в момента в строителството подлежат на завършване 1500 сгради.

Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството, изчисли Станчев.

България може да следва германския пример

България може да следва германския пример

Правителството има потенциал да осигури 20 млрд. лева за икономически мерки