След като вчера, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, излязоха с позиция към правителството в оставка, с което изразиха своето недоволство към вдигането на ДДС за слабоалкохолните напитки, то днес те отново изразиха своето становище, но този път то бе обърнато към президента Румен Радев с искане за налагане на вето за повишаване на ДДС-то.

"Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм. Само след ден, на 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие внесеното предложение ставката да бъде запазена! В разгара на летния сезон, от днес за утре!", заявиха те в своята позиция.

Заведенията „благодарят“, че подпомагат бранша им като им вдигат данъците
Обновена

Заведенията „благодарят“, че подпомагат бранша им като им вдигат данъците

Те настояват ставката от 9% за предлаганите в заведенията стоки, да остане за постоянно

Те припомниха, че предложението за запазване на ДДС за слабоалкохолни напитки е било внесено от ГЕРБ като промяна в Закона за актуализация на бюджета. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и Възраждане. ПП, БСП и ДБ гласуваха против, а ИТН против.Така партиите, чийто Министерски съвет все още управлява България, приеха "антикризисна" мярка, добавят те.

От БАЗ и СЗБ добавиха, че намаляването на ДДС е обвързано с увеличението на максималния осигурителен праг за бранша, който и към момента е по-висок от минималната работна заплата, въпреки вдигането й. В заключение те заявиха, че в ситуацията ,която се намират, не им остава нищо друго, освен да се обърнат с молба към президента да наложи вето над увеличение на ДДС за част от продуктите в нашия бранш.