Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с позиция към правителството в оставка, с която иронично им благодариха, че ги подпомагат като им вдига данъците.

Призоваваме всички народни представители, които милеят за българския туризъм и българския бизнес да гласуват ЗА запазване на ставката от 9% ДДС за слабоалкохолните напитки, пишат те.

Както е известно, в нея се предвижда ДДС за слабоалкохолните напитки да се вдигне от 9 на 20%. И след като само преди месеци, същото това правителство в оставка, прие ставката да бъде запазена до края на годината. Беше внесено предложение въпросното ДДС да не бъде повишавано, което, за съжаление, беше отхвърлено на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Сега предстои гласуването му и в зала, поясняват те.

Те настояват ставката от 9% за предлаганите в заведенията стоки, да остане за постоянно, както е в хотелиерството. Навлизаме в спирала от избори и не се очертава скоро да има работещ парламент, който да взима решения в подкрепа на българския бизнес, изразяват своите опасения от бранша.

Ресторантьорите недоумяват за отказа на държавата да си поиска средствата за подпомагане на туризма

Ресторантьорите недоумяват за отказа на държавата да си поиска средствата за подпомагане на туризма

Изтъкват мъката си от връщане на ДДС върху бирата и виното

И от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се присъединиха към позицията срещу вдигането на ДДС.

Туристическият сектор през последните години и в частност ресторантьорския е изправен пред поредица от фосмажорни изпитания - две години пандемия, ограничения и свито потребление, последвани от войната в Украйна, и е на ръба на своето оцеленване. Поредица от здравни, икономически и политически кризи рефлектират изключително негативно върху сектора. Разумните и радикални решения в помощ на бизнеса, каквото е намаляване на ДДС за заведенията, е изключително важно за неговото оцеляване.

Именно заради тази безпрецедентна криза в сектора почти всички европейски страни налагат и прилагат диференцирани ставка по ДДС за бранша, ясно разбирайки, че тези мерки са от изключително значение за запазване на сектора, на неговата конкурентоспособност и стабилност. Затова и тези мерки се превръщат в трайни и се препотвърждават, като дори се добавят и нови намаления, включително и от преките ни конкуренти в областта на туризма и индустрията на гостоприемството в ЕС като Гърция. В момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено до ставки от порядъка на 4-5 на сто.

За съжаление голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика, заявяват от БХРА.