Ресторантьорите недоумяват за отказа на държавата да си поиска средствата за подпомагане на туризма. Това се казва в писмо от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Те не могат да разберат защо от Министерския съвет отказват да подадат документи пред Европейската комисия за подкрепа на туристическия бранш

От туристическия бранш искат удължаване на мярката 60/40 и след 1 юли

От туристическия бранш искат удължаване на мярката 60/40 и след 1 юли

Настояват за среща с властта

"Въпреки че вече се отказахме да комуникираме с българското правителство и започнахме комуникация директно с европейските институции, за нас този саботаж е абсолютно непонятен. Вече стана ясно, че България може да използва мерки за подкрепа на туристическия бизнес и след 30 юни 2022 г. и че срокът за внасянето на предложения за мерки, свързани с осигуряване на оборотен капитал и подпомагане ликвидността на предприятията, е до 30 юни 2022 г., но ЕК дава възможност на страните-членки да осигуряват инвестиционна подкрепа за бизнеса до 31.12.2022 г., както и финансова подкрепа за ликвидност до 31.12.2023 г.", пишат от двете организации на собствениците на заведения.

Заведенията убедени, че 20% ДДС е удар по непреклонената им глава

Заведенията убедени, че 20% ДДС е удар по непреклонената им глава

Доверието им приключило

За да получи помощ българската държава, трябва да подаде съответните документи.

Според ресторантьорите, това не се случва. От двете браншови организации настояватпремиер или съответен министър да нареди на подопечните си да изготвят съответната документация. Според тях с неподаването на искане за помощ се пречи на туристическия бранш.

Покрай този апел те още веднъж изразяват несъгласие за връщане на ДДС върху бирата и виното без да отчитат, че и българинът плаща ДДС и върху стоки от първа необходимост.

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Били готови да си защитават интереса с всички средства