От Конфедерацията на българския туристически бизнес настояват за среща с изпълнителната власт, на която да настояват за продължаване на мярката 60/40 в помощ на бизнеса.

Искането им е представено в отворено писмо до премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, министъра на туризма Христо Проданов, целият състав на Министерския съвет, комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление с председател Настимир Ананиев, до всички медии. 

Удължават до 30 юни мярката 60/40 и COVID добавките

Удължават до 30 юни мярката 60/40 и COVID добавките

Ще продължи да превежда и еднократната добавка от 75 лв.

Те не са съгласни изявленията на правителството, че подкрепата, която бизнесът получава по реда на ПМС № 151 / 03.07.2020 г., изменено последно с ПМС № 482 / 30.12.2021 г., ще бъде изменено още веднъж с ново ПМС до 01 юли 2022 г. и след 1 юли мярката 60/40 ще спре.

Според тях това е прибързано решение.

На първо място, Ви молим да имате предвид, че сектори Ресторантьорство, Хотелиерство, Туроператорска и туристическа агентска дейност бяха най-засегнати в продължение на две години от противоепидемичните мерки, като до последно до отпадане на ограниченията на 01.04.2022 г., пишат от бранша и уверяват, че особено засегнати са били нощните клубове, имаше фалити и безработни.

"Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от служителите си и/или да назначим нови такива, тъй като за сектори Ресторантьорство и Хотелиерство това позволява включване в персонала на нови лица за подпомагане", се казва в писмото без да се уточнява, че тази мярка не достигна до по-малките представители на дребния бизнес.

Работодателите искат промяна на условията на мярката 60/40

Работодателите искат промяна на условията на мярката 60/40

Към 10 януари 2022 г. регистрираната безработица е 162 895 лица

Изтъквайки двугодишната пандемия, те искат още време на помощ към туристическия бизнес.

" На следващо място, от изключителна важност е да се посочи, че предстои туристическия летен сезон 2022, което налага назначаването на нови служители, като мярката 60/40 предоставя възможност и необходимото спокойствие за наемането на сезонни работници и на нова работна ръка, както беше през последните две години, а с особена острота през последната година, което допълнително подпомага нашия бранш и в известна степен осигурява спокойствие за работодателите - хотелиери и ресторантьори. От своя страна туроператорите и туристическите агенти дори и в момента имат право да ползват 60/40 единствено за служители, с които са имали трудови правоотношения преди вече две години - изискване, което изключително затруднява работодателите предвид голямото текучество в зелия сектор Туризъм, несигурността и изразената сезонност", се казва в писмото.

Според представителите на туристическия бранш, е нужно незабавно изменение на Постановлението, което да приравни условията за допустимост за служители на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти по повод войната в Украйна. Мотивът им е, че повечето туристи от Русия и от Украйна няма да дойдат това лято, а потребители от други дестинации могат да отложат почивката си в България заради близостта до конфликта.

"Също така, добре известно е, че мярката 60/40 се финансира от Европейска програма", пише в писмото. 

Тристранката одобри новия дизайн на мярката 60/40

Тристранката одобри новия дизайн на мярката 60/40

От КТ "Подкрепа" са против

Наред с горното, следва да се вземе предвид, че въведените до момента временни мерки за подпомагане на компаниите от бранша по различни процедури са недостатъчни по размер, предвид неспиращо нарастващите главоломно цени на всичко. И само за илюстрация ще обърнем внимание, че в Италия бяха приети на 30.03.2022 г. пакет със спешни мерки от порядъка на 4.5 млрд. евро за подпомагане на местния им бизнес. Успоредно с тях има и помощи, отпускани от всеки отделен регион. Като там помощите през цялата пандемия не са спирали, а в момента дори се увеличават.