С обсъждане на различни предложения за диференцирано ДДС започна гледането на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. в ресорната парламентарна комисия на второ четене. Финансовият министър Асен Василев се оказа твърд и не поддаде на тези предложения.

9% ДДС за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио и нулева ставка за брашно поискаха от "Има такъв народ" по време на заседанието на бюджетната комисия, която разглежда актуализацията на бюджета. Вицепремиерът Асен Василев обясни, че МФ не подкрепя диференцираното ДДС. Предложението не мина. 

За Борисов няма по-нескопосан бюджет, но ще го подкрепи заради хората
Обновена

За Борисов няма по-нескопосан бюджет, но ще го подкрепи заради хората

Според Нинова той е готов да хвърли държавата в хаос, за да спаси себе си

От ГЕРБ поискаха да се махне ДДС за животновъдите. Финансовият министър подчерта, че е предвидена по-таргетирана подкрепа за сектора. От ГЕРБ изтъкнаха, че само две държави в ЕС нямат таргетирана подкрепа за бранша. Опозицията иска мярката да важи шест месеца.

От "Демократична България" Георги Ганев каза, че диференцираното ДДС създава привилегии за дадени браншове и се обяви против. И това предложение не мина.

Намалено ДДС за ресторантьорство, кетъринг, бира, вино и спиртни напитки до 31.12.2022 поиска Кирил Ананиев от ГЕРБ. Идеята е мярката да действа като антикризисна. Мярката, според него, ще насърчи вътрешния туризъм. Асен Василев каза, че секторът вече се възстановявал след края на пандемията. 

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Ще работи в събота и неделя, за да сколасат

Социалистът Румен Гечев каза, че не е нормално да няма намалено ДДС за лекарствата, а за "биричка и вино по време на лятната почивка". Секторът де възстановява добре, отново каза финансист номер едно.

Петър Чобанов от ДПС пък разкритикува, че тази актуализация е трябвало да бъде посветена на някакви реформи, които обаче не се виждат

На първо четене Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет

На първо четене Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет

Народните представители гласуваха със 133 гласа "за", "против" 104 и без въздържали се