Народният представител от "БСП за България", Георги Гьоков, заяви в интервю за Българското национално радио, че предложеният бюджет е "десен бюджет" и не отразява социалните ценности на партията. Той посочи, че социалистите ще представят свои предложения, които ще бъдат разумни и финансово осъществими.

Той подчерта, че макар и да не е внесен в парламента, от информацията, с която БСП разполага, партията е решила, че няма да подкрепи този бюджет.

Гьоков подчерта необходимостта държавата да има бюджет, особено по време на финансов и политически хаос в страната. Въпреки това, той критикува предложения бюджет, като го определя като "несоциален". Според него, запазването на същите равнища на социални плащания, без тяхното развитие, не може да бъде наречено социален бюджет.

Гьоков представи част от социалния пакет на "БСП за България", включващ увеличение на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки, въвеждане на безплатни лекарства за деца и други мерки. Той посочи, че тези мерки ще струват около 800 милиона лева, което според него не е проблем за бюджета.

Относно бюджетния дефицит, Гьоков предложи да се увеличи до 4%, вместо да се придържат към ограничението от 3%. Той подчерта, че увеличаването на дефицита с 1% няма да доведе до значително увеличение на дълга на страната и не трябва да се правят компромиси за сметка на най-бедните слоеве на населението.

Гьоков критикува правителството заради това, че се занимава повече с вътрешнокоалиционни проблеми и външнополитически въпроси, отколкото със задачите, които са належащи в страната. Той изрази несъгласието с изпращането на военна помощ и подкрепа с жива сила за Украйна и настоя за мирно решаване на конфликта там.

Нинова: Бюджетът на Василев е ден да мине, друг да дойде с няколко заложени бомби

Нинова: Бюджетът на Василев е ден да мине, друг да дойде с няколко заложени бомби

Фиксации върху цифри и бомби които предстои да гръмнат видя тя в него