Сметната палата публикува списък на лицата, заемащи висши държавни длъжности, които са си спестили да декларират имоти, недвижимо имущество или различни суми и участия във фирми в ежегодните си данъчни декларации. Става въпрос за 263 души.

В списъка се срещат няколко големи групи - на лица, които правят впечатление с името си, но иначе не са пропуснали „кой знае какво" - например са забравили са декларират стар лек автомобил.

Просто несъответствията в декларациите им изглеждат меко казано смешни на фона на другата група в списъка на Сметната палата - там се откроява не толкова името, което на мнозина не говори нищо, а фактът, че лицето е забравило да спомене, че притежава хиляди декари гори.

Българите, заемащи висши държавни длъжности, най-често забравят да споменат своето или на съпруг/съпруга участие в различни фирми.

Името на бившия ни външен министър Румяна Желева - провалила се като кандидат еврокомисар - фигурира и в този списък - този път тя не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15139 лв. от „друга стопанска дейност".

На фона на това обаче, което е забравил да впише колегата й от ГЕРБ - депутатът Емил Димитров, сумата изглежда твърде скромна.

Станалият известен около последния скандал със заменките Емил Димитров не е декларирал придобити през 2008 г. 1/2 ид.ч. от гори с площи от 103.7 дка, 113 дка и 117.53 дка (общо 334,23 дка), находящи се в с. Дивчовото, общ.Тетевен. Припомняме, той сам се отказа от депутатския си имунитет.

Сред по-известните имена на висши държавни служители, попаднали в списъка са и Ваньо Шарков, Ивайло Калфин, кметът на Благоевград Костадин Паскалев, Сергей Станишев, Юлияна Дончева и Яне Янев.
В списъка фигурират и имената на Божидар Нанев, Явор Нотев от Атака и Фидел Беев.

Божидар Нанев не е декларирал дялово участие на съпругата в диагностична лаборатория във Варна и "Специализирана болница за кативно лечение Професор Темелков".

Бившият премиер Сергей Станишев е пропуснал да впише в декларацията си, че е получил 18 000 лева, придобити от "друга стопанска дейност".

Лидерът на РЗС Яне Янев не е декларирал придобиване чрез дарение от родител и покупка от съсобственик (дядо) на 57,5 кв.м. ид.ч. от УПИ, ведно с 5/12 ид.ч. от масивна жил. сграда със застроена площ от 51 кв.м. в гр. Сандански.

Колегата му от РЗС Ивайло Петров пък не е споменал за придобиване на дялове в новоучредено дружество "Билд Инвест БМ", гр. Плевен и придобиване чрез публичен търг на ид. ч. от ПИ с площ 23680 кв.м. и складова база с площ 1228 кв.м. в гр. Плевен.

В списъка са още евродепутатът Илияна Йотова, която не е декларирала доходи на съпруга си над 15 хил. лв. и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, която не е вписала имотите, които е получила като дарение.

Часове след пускането на списъка от Сметната палата, пресцентърът на здравното министерство разпространи съобщение, че министър Нанев не е скрил дяловото участие на съпругата си в лечебни заведения.

Уточнява се, че той е декларирал дяловото участие в Медико-диагностична лаборатория "Томовижън" ООД - Варна и в Специализираната болница за активно лечение „Проф. Темелков" във Варна в декларацията си по чл. 12. т. 2 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Декларацията се съхранява в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС.

Министърът на здравеопазването не е посочил дяловото участие на съпругата си и пред Сметната палата, тъй като в раздел четвърти, точка 2 на декларацията по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, не е упоменато изрично, че тези данни се изискват и за свързани лица, каквато е съпругата, разясняват от пресцентъра на МЗ.