Бюджет 2020 е добре балансиран. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на съвместно заседание на бюджетната, социалната и здравната комисия в парламента, съобщава БГНЕС.

Целите в Бюджет 2020 са увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България и увеличение на разходите за отбрана.

По думи на Горанов това са приоритети, за чието изпълнение е необходима дългосрочна стратегия. Ако липсват съществени изненади в бюджета, за мен е добра новина, каза той.

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Правителството одобри проектобюджета за 2020 г.

На въпрос дали се предвижда увеличение на пенсиите, министърът отговори, че това може да стане факт само когато нараснат доходите на работещите.

Никаква друга формула не е работеща, другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, категоричен бе той. Според него това би означавало дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период и формиране на нови огромни задължения за държавата.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че сред целите на Бюджет 2020 е и подобряването на условията в спешната помощ, диагностиката и профилактиката.

Той заяви, че с бюджета на министерството за следващата година ще бъдат заделени повече средства за Спешната помощ, за ремонти на лечебници в труднодостъпни райони, както и за увеличение на заплатите на служителите в системата.

Иван Нейков: Бюджет 2020 е бюджет на късия хоризонт - края на мандата

Иван Нейков: Бюджет 2020 е бюджет на късия хоризонт - края на мандата

В сферата на труда сега вместо 100 души работят 66 души