Това е бюджет на късия хоризонт, а хоризонтът е краят на мандата на правителството. Не виждаме стъпките в бюджета, които да доведат до новия модел. Движим се по територия, в която няма да се сблъскаме с реформа. По-добрата социална политика иска болезнените въпроси да не се заобикалят.

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на БНТ, където заедно с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

Разходите за здраве стават непосилни за пациентите, държавата не внася достатъчно

По думите на Велев в проектобюджета за 2020 г. има заложени буфери. Предложихме бюджетът да съобрази ситуацията с международната и европейската икономика от спад на ръстовете ние имаме спад на продажбите в индустрията - да се надяваме, че този период приключва и следващата година ще има отново растеж. Това не е гарантирано. Търговските войни продължават, Брекзит - също, каза Велев.

Бюджетът е планиран като балансиран, което е правилно, или с малък излишък, когато икономиката е в растеж. Имаме право на минус 3% дефицит, заяви Велев. Фискалният резерв има над 10 млрд. лева, за 2020 г. има планиран нов дълг, допълни той. 

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

Водим се по инерция, смята Георги Вулджев

"Ако на някой му харесва бюджет 2019 г., ще му хареса и бюджет 2020 г. - няма принципна разлика. От тази гледна точка финансовият министър е прав, че това е бюджетът на спокойствието. Ако излезем и погледнем големите проблеми, които се очертават, нещата не са толкова розови", заяви Иван Нейков. 

Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

От 1 януари минималната работна заплата става 610 лева, срещу което е КРИБ

Той онагледи изражението на бюджета с прираста на страната. "Миналата година се раждаха по 80-85 000 деца годишно, сега викаме ура, ако се родят около 50 000 деца", каза Нейков.

В сферата на труда сега 100 души се заместват от 66 души, поясни той.

За Васил Велев бюджетът е напрегнат като приходи. Има по-добра събираемост от приходи, отколкото данъчно разпределение. Планираме нов голям ръст на разходите за временна нетрудоспособност, които са нараснали 3 пъти, каза той и отново изтъкна искането на работодателите да не плащат първите три дни от болничните. 

Румен Гълъбинов: Минималната заплата в България е най-ниската в ЕС

Румен Гълъбинов: Минималната заплата в България е най-ниската в ЕС

За Муравей Радев Бюджет 2020 е смел

Според Нейков заплащането на първите три дни от болничните не е толкова голямо перо. Има друг голям проблем - свиване на работната сила в България, непрекъснатата криза за намиране на работници.

Системата, свързана с оценките на работоспособността, цели в България човек да стигне до пенсия за инвалидност, заяви бившият социален министър. По думите му трябва да е обратно - да намерим в този човек, онази работоспособност, която ще го върне на пазара на труда. Този човек има някакъв капацитет, който ще е полезен и на него, и на обществото. Как ще го върнем, пита Нейков.

Според Васил Велев за бюджета е важна макрорамката. Бюджетът е балансиран, с по-ниска разпределителна функция. Всичко това са безспорни плюсове. Това правителство е дошло на власт с обещание да не пипа данъците, имаме добър данъчен модел и нищо не казва, че той трябва да е променян.

За друг аспект от измеримостта на бюджета акцентира Иван Нейков - той е добър за хората, които получават заплати от бюджета, но населението намалява заради демографските проблеми

Надзирателите негодуват, че са ги забравили в Бюджет 2020

Надзирателите негодуват, че са ги забравили в Бюджет 2020

Настояват да бъдат отпуснати средства за допълнителни 200 щатни служители

Велев бе категоричен, че хората, които пълнят бюджета няма да могат да получат такова увеличение на заплатите, както тези, които го ползват - заетите в сферата на администрацията и сигурността. За сигурност се увеличават разходите повече, отколкото за култура, категоричен бе Велев. Той акцентира, че реформите са отложени.

Нейков отново повтори, че това е бюджет на спокойствието, но по думите му - в спокойните години трябва да се правят тежките стъпки - когато икономиката върви, а не когато е в криза. Той акцентира на раздалечаване на пенсиите, определени преди 20 г. и сега - ножицата е голяма.

Притеснителното е, че когато е добре бюджета, не взимаме тежките решения, а когато е зле - казваме - нямаме пари. На края на годината сигурно ще има излишък, финансовият министър ще е доволен, допълни бившият социален министър.