В София се планира национално шествие срещу високите лихви.

За това съобщи Светлозар Николов - председател на Организация за обществена самозащита, цитиран от money.bg.

За да има икономически ръст у нас, лихвите на банките трябва да бъдат около 2-4%, а гратисният период да бъде пет години, посочи той. Ще влезем във всеки централен клон на банките у нас с декларация те да намалят лихвите, каза още Николов.

Според него бюджетният дефицит и безработицата също са резултат от политиката на банките да вдигат лихвите, като по някои кредити те са достигнали 18%, а наказателните лихви са скочили до 40%. Това ограничава бизнеса, категоричен е Николов.

По думите му заради намаляването на задължителните минимални резерви на банките от страната са изнесени над 3 млрд. лв. вместо с тях да бъде подпомогнато кредитирането.

Николов поясни, че шествието ще се организира на 11 декември. То ще завърши пред Българската народна банка, където ще бъде разположенпалатков лагер.

Очакваме на 16-ия пореден протест за страната и трети за София да се съберат около 1000 човека, посочи той и допълни - очакваме да дойдат всички, които са загубили своите жилища заради едностранното увеличаване на лихвите.

Припомняме, плануваният за средата на декември протест не е първият срещу високите лихви у нас. Подобни акции вече се организираха няколко пъти.