Бивш транспортен министър определи като грешно предложението за закриване на сайтовете за споделено пътуване. Пред БНР бившият транспортен министър Петър Мутафчиев заяви, че е трудно да се отличи сивата икономика от гражданската инициатива на някой, който иска да му излезе по-евтино пътуването.

"Ако някой може да помогне в това да се покаже кои курсове са сива икономика и кои са споделено пътуване, - това са точно сайтовете за споделено пътуване, защото там са обявите. Когато видиш, че един шофьор с микробус прави няколко курса на ден, ясно е, че това не е споделено пътуване. Но в никакъв случай не можеш да забраниш правото на един български гражданин да сподели пътуването си веднъж на месец от Бургас до София, например и да раздели бензина, разходите си, за това пътуване.

Никъде в света толкова голям процент от републиканските пътища не подлежат на ТОЛ-такса за товарните и автобусните превози, категоричен е бившият транспортен министър.

"Тази ТОЛ-система ще бъде на 85 процента от републиканската пътна мрежа. Никъде в Европа, никъде в света такава голяма част от пътната мрежа не е обхваната",  заяви Мутафчиев.