Хазната на държавата е пълна, каза пред bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите й за първото тримесечие преизпълнението на приходите е с над 650 млн. лева.

С 50 лева ще "скача" минималната заплата всяка година

С 50 лева ще "скача" минималната заплата всяка година

Повишават вноската за фонд "Пенсии" на ДОО с 1% през 2018 г.

Около 12,5 млрд. лева има във фискалния резерв в момента, уточни Стоянова. "Това, че има пари в резерва е добре, означава, че държавата е финансово стабилна", каза председателят на бюджетната комисия в НС.

В същото време тя бе категорична, че пари за всички едновременно няма и няма как да има. "Преди това трябва някой да ги изработи и то с висока добавена стойност, не с минималната си работна заплата", отбеляза Менда Стоянова.

610 лева да е минималната работна заплата от 1 януари 2020 година, предвиждат в МФ

610 лева да е минималната работна заплата от 1 януари 2020 година, предвиждат в МФ

В средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020 година МРЗ да стане 510 лв. от 2018

Не виждам причина минималната работна заплата да не стане 610 лв. до 2020 г., каза Стоянова. Тя отбеляза, че тригодишната бюджетна прогноза, приета от правителството, предвижда в следващите 3 г. да има по около 10% ръст на минималната работна заплата всяка една от годините.

Бюджетът предвижда ръст на средната работна заплата и доходите въобще и е нормално минималната работна заплата да расте по същия начин, каза председателят на бюджетната комисия.

ВАС отмени решението за 460 лева минимална работна заплата за 2017 г.

ВАС отмени решението за 460 лева минимална работна заплата за 2017 г.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав

"Средната работна заплата е като зеле със свинско, зависи кое е повече. Бюджетът обаче работи със средни цифри, които касаят всички", заяви Стоянова.

Според нея сега всеки може да си намери работа в България. Тя допълни, че по Черноморието се търсят начини да се привлекат украинци и молдовци, за да работят през летния сезон, а в Пловдив има много инвеститори и липсва конкретна работна ръка. Служителите обаче трябва да имат и съответната квалификация, напомни Менда Стоянова.