През последните 20 години българската икономика се превръща в икономика на две скорости. В периода от 2009 до 2019 г. София расте с 6% на година по ръст на Българския вътрешен продукт (БВП), докато останалата част от страната е с ръст от 3% на БВП годишно. Бургас, Варна и Пловдив следват траекторията на София както по отношение на средната работна заплата, но и икономическата активност. За тези три общини икономическата активност не се възстановява от икономическата криза.

Такива са основните изводи от първия анализ на Съвета на икономически анализи, представен в Гранитна зала в Министерски съвет от доц. Пламен Ненов, главен секретар на Съвета и автор на първата публикация.

Икономическото изследване представя подробно основните факти за динамиката на регионалните икономически неравенства в България през 21 век. Изложените в него факти описват красноречиво зараждането на една национална икономика на две и дори на три скорости. Тази силно разнородна икономика прави наложително регионализирането на икономическата политика в България чрез прилагането на специфични и таргетирани регионални икономически политики. Освен това анализът се дели на три части - основните факти за динамиката на регионалните икономически неравенства, регионалният профил на икономическите политики в България и нуждата от реална икономическа политика в България.

Икономиката ни достигна 60% от средните нива за ЕС

Икономиката ни достигна 60% от средните нива за ЕС

Все пак оставаме на последно място в Европейския съюз

В Бургас, Варна и Пловдив населението също намалява, но намалява с по-бавни темпове.

По отношение на еврофондовете София е основен бенефициент, но за големите градове извън София и градовете с трайна безработица трансферите на еврофондовете от глава на население от са доста ниски. Обратното е при по-малките общини - наблюдава се за по-малките общини ускоряване на трансферите от централния бюджет на глава на населението. Това показва, че отново демографията играе сериозна роля - в по-малките общини населението намалява доста по-бързо. Вторият извод е, че има нестабилност в трансферите към по-малките общини и към тези с по-висока безработица.

Около 2000 г. София не се различава от останалите области, но през 2019 г. в София заплащането е два пъти по-голямо от останалите региони в държавата. Увеличаващата се икономическа активност в София се дължи в увеличение на заетостта. След кризата от 2009 г. в останалите части на страната се наблюдава трайна стагнация на заетостта, коментира доц. Ненов. Освен разликите в заплащането, се наблюдава драматично отдалечаване и в БВП. До 2000 г. не се наблюдава раздалечаване на София от останалите области.

19% от работодателите у нас планират да намалят персонала през април-септември 2023 г.

19% от работодателите у нас планират да намалят персонала през април-септември 2023 г.

От всички анкетирани компании 27% възнамеряват да увеличат работната сила

Служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пък започна пресконференцията с теоретични обяснения за това що е икономика и какви цели има Съветът за икономически изследвания. Целта на изучаването на икономиката е да ни научи да мислим и да ни подготви да не бъдем залъгвани от политиците и от икономистите, обясни той и добави, че самата икономика дава методите и рамката, за която да мислим за променящите се обстоятелства в света.

Избраха Атанас Пеканов за председател на Съвета за икономически анализи

Избраха Атанас Пеканов за председател на Съвета за икономически анализи

Създаването на Съвета бе предвидено в ПВУ

По думите му България има късмета да разполага с професори в сферата на икономиката, които публикуват материали на много високо ниво. Трябва да се даде на обществото информацията за икономиката, да се даде възможност на академични икономисти да говорят за икономическите предизвикателства, които са пред нас, обясни Пеканов.

На база на емпиричните факти и верните теории може да се дадат предложения за икономическата политика на институциите. Трябва да се дават задълбочени теории на гражданите, институции и медиите, за да могат да се ориентира в един нелесен свят, каза още той.

Над половината българи биха взели по-малко пари сега, вместо двойно след година

Над половината българи биха взели по-малко пари сега, вместо двойно след година

В световен план склонните да изчакат са повечко