Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин, като през всяка година покачването е с по 2 процентни пункта.

Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), като се посочва, че за 2022 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност в България достига 59% от средните нива за ЕС. Това е сравнението, което най-точно описва процеса на догонване, тъй като отчита и различията в цените между отделните държави. След официалното отчитане на данните от преброяването на населението показателят ще прескочи границата от 60%, сочи ИПИ.

Достигането на тази граница се дължи на устойчив ръст на родната икономика от последните 20 години. От 2000 до 2010 г. БВП на човек по паритет на покупателна способност нараства от 29% до 45% спрямо средното за ЕС, а до 2020 г. достигаме 55%. Интересно е, че макар третото десетилетие да започна с поредица от кризи, както и липсата на редовно правителство, икономиката ни продължава да дърпа напред, става ясно от анализа на ИПИ.

Снимка 611755

Източник: ИПИ

Все пак оставаме на последно място в ЕС, като все още сме на около 8-9 процентни пункта разлика от Словакия и Гърция, които също са на дъното в класацията. От ИПИ уточняват, че дори и в един момент да догоним примерно Гърция по БВП на човек в стандарти на покупателна способност, това не означава, че изравняваме стандарта на живот. Напротив, брутният продукт измерва текущото представяне на икономиката през дадена година, но не и натрупаното богатство.

Не просто трябва да настигнеш някой по брутен продукт на човек от населението в дадена година, но трябва и да задържиш това ниво, за да постигнеш устойчива промяна и догонване. Отчитайки тези две наблюдения, голямото предизвикателство пред страната е дали ще постигнем и трето десетилетие на растеж и догонване. Това вече би ни приближило до границата от 70% и тогава клишетата "най-бедната" и "изоставаща" страна постепенно ще изгубят почва, посочват от Института за пазарна икономика.

Цените на храните, дрехите и услугите у нас са над средните за ЕС

Цените на храните, дрехите и услугите у нас са над средните за ЕС

Все пак общото ниво на цените в България остава под средното равнище за ЕС