Във връзка с актуалния дебат за влизането на България в т. нар. "чакалня на еврозоната" (механизмът ERM2) и излизането ни от валутния борд, икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика коментира, че самостоятелната монетарна политика не е необходимост или важна цел, с което оспори твърденията на бившия премиер Иван Костов, който лансира тезата, че вече трябвало да се откажем от валутния борд.

Иван Костов съветва да излезем от Валутния борд

Иван Костов съветва да излезем от Валутния борд

Независимо дали ще влезем в Еврозоната или не

Пред БНР Николова защити тезата, че единственият разумен изход от валутния борд е влизането в еврозоната. "Аз не съм сигурна, че сега моментът е най-належащ предвид и проблемите в еврозоната, но предвид и факта, че самият процес отнема години, не пречи да се започне едно дипломатическо тестване на почвата", отбеляза тя.

Тя смята, че това, което трябва да се счита като огромен плюс от присъединяването към еврозоната, е единният надзорен механизъм върху банките в еврозоната.

Според Георги Табаков от Българския икономически форум България вече закъснявала с кандидатстването за предверието на валутния съюз.

Той беше категоричен, че валутният борд трябва да бъде запазен до влизането в еврозоната.  

"Има голяма празнина в процеса и тя не се дължи на България", смята още Табаков. 

Десислава Николова открои и друг проблем: "Това, което виждаме последните години, е, че реално след 2006 г. няма страна, която да е допусната до европейския валутно-курсов механизъм. Обективаната причина е кризата - 2008-2009. След нея много ясно се промениха насторенията и се видя, че еврозоната е един болен човек. Този човек има много болести като например Гърция и Италия. Трябва да се отчита това, че в момента най-вероятно еврозоната не ни иска. И не е готова да приема нови членове преди да си оправи собствения двор."