"Приемаме, че имаме 1,5 млрд. лв. (събрани допълнително от служебното правителство), с които ще можем да финансираме мерките за подпомагане на бизнеса и домакинствата".  Три са понятията - преизчисляване, индексиране и увеличение на пенсиите. КНСБ е против преизчисляване на пенсиите, тъй като поне 900 хил. пенсионери няма да получат нищо, а други ще бъдат ощетени за сметка на други. КНСБ е "за" увеличение на пенсиите, но не чрез преизчисляване.

До 31 май медиците на първа линия ще получат по 1000 лв.

До 31 май медиците на първа линия ще получат по 1000 лв.

Методиката е съгласуван с Българския лекарски съюз

Така коментира икономистът гл. ас. д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за "Денят ON AIR" мярката "60/40", мярката за медиците на първа линия и надбавката от 50 лв. към пенсиите. Според него, най-важната промяна в актуализацията трябва да бъде именно вплитането на 50-те лв. в пенсиите под формата на ръст, заедно с индексацията по "швейцарското правило".

"Големият проблем на тази мярка не беше просто, че се увеличават разходите, а самият начин, по който се случва това увеличение. Тази мярка беше експлицитно предизборна. По този начин не може да се прави социална политика, защото тези пари не са свързани с това как функционира осигурителната система. Те са изцяло политическо подаяние". Това посочи от своя страна главният редактор на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев.

Септември стават ясни пенсиите по втория стълб

Септември стават ясни пенсиите по втория стълб

5000 жени са прехвърлили в първия стълб

Вариантът, обсъждан от финансовото министерство, е да се преизчислят пенсиите, а не задължително да бъдат "вплетени" тази надбавка от 50 лв. към пенсиите, стана ясно от думите на Вулджев. Той счита, че преизчисляването на пенсиите е възможно най-справедливото решение именно заради новата методология.

"Хубаво е периодично да се случва преизчисляване на пенсии, защото иначе те се изплащат на остаряла база. Те не са преизчислявани из основи от 2008 г.", посочи главният редактор на ЕКИП. Според него преизчисляването ще е справедливо и към пенсионерите, които няма вследствие да получат увеличение на пенсията, защото "такава им е осигурителната база - всичко е пропорционално на това, което си внесъл".

Тристранката одобри новия дизайн на мярката 60/40

Тристранката одобри новия дизайн на мярката 60/40

От КТ "Подкрепа" са против

Двамата са съгласни, че ще е по-удачно актуализация на бюджета да се направи от следващо, работещо правителство.