Кабинетът "Денков/Габриел" прие на днешното си заседание две решения, с които се одобрява финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Община Бургас ще получи до 3 390 564 лв. с ДДС от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. Парите са за изграждане на елементи на общинска пътна инфраструктура: "Нова улица от о.т.1 - о.т.2 - о.т.3 до о.т.4 за обслужване на УПИ П-3860, бивш масив 19, местност "Оникилика", гр. Бургас", част пътна: I-ви етап, част ВиК - улично отводняване и част ЕЛ - улично осветление.

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания инвестиционен проект "Изграждане на предприятие за брониране и производство на военна техника" в Бургас на "Интернешънъл Арморд Груп БГ" ЕООД. Инвестицията по проекта е в размер на 20.821 млн. лв. По проекта първоначално ще бъдат разкрити 20 нови работни места.

С изграждането на техническа инфраструктура се създават условия за реализиране и на бъдещи инвестиционни намерения. Трасето на улицата съответства на предвижданията на Общия устройствен план (ОУП) на община Бургас и на Генерален план за организация на движението на град Бургас. Новата инфраструктура ще обслужва също "Атлантик" АД, "Термопласт" АД, "Чикън Груп" ООД, "Дени Лайтинг" ЕООД, които извършват дейност в областта на търговията, производството и хранително-вкусовата промишленост, както и Затворническото общежитие от открит тип "Житарово" и всички потенциални инвеститори.

Кабинетът отпуска допълнителни над 1,6 млн. лв. на общините

Кабинетът отпуска допълнителни над 1,6 млн. лв. на общините

През 2024 г. държавата няма взима заеми и да дава гаранции за нови инвестиционни проекти

Община Асеновград пък ще получи до 830 917 лв. с ДДС, отново от бюджета на Министерството на иновациите и растежа . Средствата са за изграждане на "Улица по общински път с ИД № 00702.506.148 в ПЗ "Север" и връзка с ул. "Индустриална" и Водопровод и канализация по общински път с ИД 00702.506.148 в ПЗ "Север".

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на инвестиционния проект "Завод за производство на ски" в Асеновград на "Амер Спортс България" ЕООД. Инвестицията по проекта е в размер на 10.7 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 125 нови работни места. Общината предвижда проект, в който градският транспорт ще има достъп до промишлена зона "Север". Това ще даде възможност на служителите на заводите в района да използват градския транспорт и ще спомогне за намаляване на вредните емисии.

Новата довеждаща техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели, които досега са нямали изградена пътна и водопроводна мрежа. Това са имоти с номера: 00702.506.152 - урбанизирана територия; 00702.506.55 - урбанизирана територия, общинска собственост; 00702.506.57 - урбанизирана територия. Тя ще се ползва от следните дружества: "Амер Спортс България" ЕООД, "Калцид" АД, "Комексмаш - Васил Пиринков" ЕООД, "Илиев Плат", "Нови текстил" ООД и "Виктория инвестмънт - ВИП" ЕООД.

Работим за стабилност и среда за инвестиции, увери Денков посланиците

Работим за стабилност и среда за инвестиции, увери Денков посланиците

Основните външнополитически теми за България остават влизането в Шенген и в еврозоната