Кабинетът "Денков/Габриел" прие постановление за изпълнението на държавния бюджет на за 2023 г. в срока, определен в Закона за публичните финанси - до един месец след обнародването му.

С документа се определят конкретните задължения и отговорности на разпоредителите с бюджет при изпълнението на съответните бюджети, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Утвърждават се също показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които прилагат програмен формат на бюджет, в рамките на утвърдените разходи по области на политики, функционални области и бюджетни програми. В това число не се включват самостоятелните бюджети на Народното събрание, което прилага бюджет по програми, разпределени във функционални области, както и на съдебната власт, която не прилага програмен формат на бюджет.

С регламентираните в постановлението процедури за отпускане и разходване на планираните средства в Закона за държавния бюджет се цели подобряване на организация и осигуряване на условия за прозрачност при изпълнението на бюджета. "Постановлението за изпълнението на държавния бюджет съдейства за ефективно и ефикасно разпределение и управление на държавните финансови ресурси, както и за запазване на устойчивостта при изпълнението на държавните функции и осъществяване на основните дейности, финансирани от държавния бюджет", посочват още от правителствената пресслужба.

Състоянието на бюджета- между политическите декларации и безпристрастните числа

Състоянието на бюджета- между политическите декларации и безпристрастните числа

През последния месец на дейността на служебния кабинет ръстът на данъчните и осигурителни приходи е по-висок, отколкото през първия месец- юни, от работата на редовното правителство