Правителството одобри изменения в Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за периода 2014-2020 година. С промените ще бъде прецизиран обхватът на заложените за финансиране жп проекти.

Според измененията от оперативната програма отпадат жп участъци, за които вече има осигурено финансиране от Механизма за свързана Европа. Това са жп отсечките Волуяк - София - Елин Пелин, Костенец - Септември и жп възел Пловдив.

Промените предвиждат и разширение в обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир - Гюешево. С окрупняването на проекта по цялото направление София - Перник - Радомир - Гюешево - граница с Република Македония ще бъдат увеличени реалните ползи от изпълнението му, посочват от пресцентъра на Министерски съвет.

Линията София-Скопие е приоритет за отношенията ни с Македония

Линията София-Скопие е приоритет за отношенията ни с Македония

Модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево е приоритет

Припомняме, според министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията ивайло Московски изграждането на железопътната връзка между София и Скопие отваря нова страница в отношенията между двете държави. По думите му проектът ще гарантира транспортната свързаност между двете държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион. 

Припомняме и че транспортните министри на България и Македония подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът беше подписан заедно с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония на 1 август тази година.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

От обхвата на Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за периода 2014-2020 година отпада Интермодален терминал в Русе. Това се налага поради необходимост от допълнително проучване за развитие на товарните превози по направлението Север - Юг, което да определи ефективността на такъв тип съоръжение, разположено в Русе. По оперативната програма ще бъде финансиран проект "Проучване за развитие на жп направление Север-Юг".

Гара Подуене-разпределителна няма да е Интермодален терминал

Гара Подуене-разпределителна няма да е Интермодален терминал

Решението е на МС, 10 години след определянето й за обект с национално значение

Промените включват още изменение в проекта за реконструкция на гарови комплекси по основната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

Модернизираме до 2030 г. транспортната инфраструктура

Модернизираме до 2030 г. транспортната инфраструктура

Управляващите одобриха Интегрирана транспортна стратегия