Правителството отмени решение за определяне на Интермодален терминал на жп гара Подуене - разпределителна като обект с национално значение, съобщиха от Министерския съвет. Решението е прието на днешното заседание на кабинета в оставка "Борисов-2".

Правителството отмени решение от 2006 година. С него за обект с национално значение е обявен Интермодалния терминал в района на жп гара Подуене - разпределителна.

Изграждането на терминала беше включено за финансиране в Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Забавяне в изпълнението на проекта, както и продължителни обжалвания пречат на реализацията му в рамките на програмния период.

От тогава до сега са настъпили значителни промени в стратегията за развитие на транспортната инфраструктура в страната, както и тази на Столична община, което е наложило преразглеждане на планираните проекти и очертаване на нови стратегически точки за развитие на интермодални услуги.

В момента тече реализацията на два проекта за изграждане на терминали на територията на страната. Във финален етап на изпълнение е Интермодален терминал - Пловдив, който е разположен на пресечната точка на два международни коридора. Скоро се очаква да започне и изграждането с европейски средства на Интермодален терминал - Русе.