Комисията по финансов надзор (КФН) задължава Българската фондова борса (БФБ) да отмени критериите за търговия на дружествата от Неофициален пазар, които ги заплашват от изхвърляне.

 

Открито е административно производство за принудителна административна мярка, спрямо "Българска фондова борса-София" АД (БФБ).

По повод предстоящото сваляне от търговия на публични дружества, в КФН са постъпили редица писма от асоциациите, защитаващи интересите на различни участници на финансовия пазар.

В така постъпилите становища се изразяват опасения от застрашаване интересите на инвеститорите във връзка с предстоящото делистване.
С оглед изясняване на становището на цялата инвестиционна общност е проведена среща в сградата на КФН с представители на БФБ, БАЛИП, БАУД, 3 Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България /АДВИБ/, Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/.

На проведената среща участниците поддържат становището, че в резултат на предстоящото делистване на публични компании от БФБ ще бъдат застрашени интересите на инвеститорите.

В тази връзка е започната кореспонденция между КФН и БФБ с оглед намиране на решение на проблемите, пред които е изправена инвестиционната общност във връзка с предстоящото делистване.

 

Като основна причина за делистването от БФБ изтъкват необходимостта от изчистване на борсата от малки и слабо ликвидни компании с цел подобряване на своя имидж и оттам откриване на възможност за привличане на нови инвеститори на БФБ.

 

Наред с горното БФБ изказва мнение, че със слаболиквидните акции може лесно да бъдат извършвани манипулации, съответно търговия с вътрешна информация. Изтъква се също, че дружествата, които ще бъдат свалени от търговия, не спазват в необходимата степен правилата за публичност и прозрачност, наложени от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, поради факта, че по-голямата част от тези компании са направени публични по административен начин вследствие на масовата приватизация или на продажба на държавен дял чрез БФБ.

Основен аргумент на БФБ в защита на делистването е, че интересът на инвеститорите не е застрашен, тъй като акции могат да се търгуват извънборсово.

Гореизложените аргументи не би могло да се приемат, се посочва в аргументацията от КФН.
Пълният текст на решението ще намерите тук.