КНСБ се противопоставя на начина, по който Министерски съвет смята да определи линията на бедност за 2023 г. На 8 юли на Портала за обществени консултации е оповестен проект, в който се определя размер от 504 лв. или увеличение с 22%.

От синдикатите напомнят, че методиката за определяне линията на бедност е приета с Постановление на МС 241/24.09.2019 г. КНСБ посочва също, че през последните две години е направен компромис при определянето на линията на бедност, при което се утвърдиха размери с изоставане: през 2021 г. - с 14.4% (369 лв. вместо 431 лв.), а през 2022 г. - с 10.2% (413 лв. вместо 460 лв.).

Настоящото (за 2023 г.) предложение за актуализация е линията на бедност за 2023 г. да е в размер на 504 лв. Използвана е линията на бедност, определена в изследването EU-SILC за 2021 г., но то отразява състояние от преди 2 г. (60% от средния общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица от 2020 г.).

Очевидно е наличието на твърде голям времеви лаг между годината на изследване на доходите и годината, към която се прилага линията на бедност, а в случая този лаг е от 3 години (референтната година на дохода е 2020, годината на провеждане на изследването е 2021, а годината на прилагане на линията на бедност е 2023). Съвсем реална е възможността за появата на различни трендове на доходите през такъв период от време, които на практика не са адекватно отразени от формулата за изчисление.

От статистическа гледна точка е предимство, че се използват данните на EU-SILC, защото предполагат по-надеждна информация за доходите на населението поради по-голямата извадка. От икономическа гледна точка не става ясно какво равнище на потребление осигурява линията на бедност, след като се определя на базата на избрано равнище на нетния еквивалентен доход на едно лице от 2020 г. Затова при наличието на екстремно нарастване на цените (каквато е настоящата безпрецедентна криза), е напълно обективно да се прилага и коректив за индексиране с натрупаната инфлация на базата на актуални данни. А и по принцип прилагането на подобен коректив дава доста по-обективна и близка до действителното състояние на доходите картина.

Ето защо КНСБ счита, че обективната линия на бедност за 2023 г. трябва да бъде 541 лв. (=504* 107.4%), като този размер ще осигури ръст с 30.9%.

Спад в цената на хляба с до 20%, но само в големите търговски обекти

Спад в цената на хляба с до 20%, но само в големите търговски обекти

В малките магазини намалението е символично

КНСБ заявява, че отделно от това, методиката за определяне на линията на бедност в страната се нуждае от сериозно прецизиране. Нейната цел е не само да дава ориентир за равнището на бедност, а да насочва и политиките, осигуряващи финансова подкрепа на нуждаещите се. Затова крайно необходимо е да се дефинират минималните потребности, които да гарантират социалния минимум на лице от домакинство. В този смисъл КНСБ счита за належащо да се осъществява ежегодна оценка/проверка на адекватността на размера на линията на бедност, като се прави съпоставка с целево разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинство.

В заключение, предвид извънредната ситуация в макроикономически план, КНСБ не приема подхода за определянето на размера на линията на бедност и не подкрепя така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

Леви и синдикати за прогресивното облагане

Леви и синдикати за прогресивното облагане

40% от българите са заплашени от бедност