Въпросите около статистиката на България могат да се отразят на позициите на страната на финансовите пазари.

Това заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен пред Европейския Парламент.

Рен обаче не коментира дали собствените му изказвания няма да повлияят негативно на кредитния рейтинг на България.

По-късно, след заседанието на пресконференция комисарят обяви, че срещу България вероятно ще започне наказателна процедура заради прекалено висок бюджетен дефицит.

Процедурата срещу България може да бъде започната веднага след като бъде направена оценка след получаването на някои данни за държавните финанси.
Европейската комисия е препоръчала да започне такав процедура и срещу още три страни от ЕС - Дания, Финландия и Кипър.

Не се очертава такава процедура да бъде предприета само срещу три държави-членки на ЕС и това са Естония, Люксембург и Швеция, каза още Оли Рен, докато даваше подробности какви мерки са взети за намаляване на бюджетния дефицит в страните от еврозоната и в Европейския съюз.

По време на проведените днес в Страсбург дебати за новите, разширени правомощия на Евростат, евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов попита Оли Рен защои по какви критерии е посочил именно България като обект на първата специална проверка на Евростат и дали си дава сметка за негативните последици от подобно изказване.

Комисарят отговори, че притесненията му са в два основни аспекта.

Първо - това, че едва наскоро България е информирала Европейската Комисия за значителна промяна на бюджетната прогноза.

Вторият аспект на вниманието му към България е, че в Брюксел няма информация какво налага ревизия на бюджет 2010 - от балансиран към дефицит, при непроменена макроикономическа среда.

"Планираната мисия на Евростат в България, която предстои през втората половина на тази година, няма да се фокусира върху въпросите около Бюджет 2010, а върху потенциалните рискове за предишните данни, свързани с бюджетния дефицит за 2009-а и недекларираните преди това правителствени договори", заяви еврокомисарят.

Оли Рен остави без коментар въпроса на Димитър Стоянов защо въпреки стабилните си финансови и икономически показатели, България трябва да бъде обект на специални проверки.

По-раноднес премиерът Борисов остави без коментар изказването на говорителя на Оли Рен, че Брюксел няма данни предишното правителство да е сключвало необезпечени договори.

От своя страна лидерът на БСП Станишев заяви, че е развенчан митът за двата млрд. лв. необезпечени договори.