Пандемията ни вкара в рецесия, а БВП се сви с 8,6% през второто тримесечие на 2020 г. Отчита се и сериозен спад на инвестициите у нас. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Икономистът Лъчезар Богданов заяви, че последиците от здравната криза все още се точат в икономиката, макар и втората вълна на епидемията сравнително по-слабо да е ударила икономиката. Най-тежкият месец всъщност е бил април 2020 г.

Дори и бизнесът, както и хората свикнаха, че ще трябва да живеем и работим в нови условия - да се пазим повече. По думите му още през 2019 г. се е усещало забавяне на икономическия ръст във водещите европейски предприятия, но COVID-19 е ускорил процеса.

Външният дълг на България нарасна до €37.9 млрд., а държавният - до €14.91 млрд.

Външният дълг на България нарасна до €37.9 млрд., а държавният - до €14.91 млрд.

Отчетеното увеличение е резултат от нарастването на брутните външни задължения

"Факт е, че през март 2020 г. имахме административно наложено спиране на обществения живот, а породените страх и паника усилиха този ефект. Спомняме си, че през март месец и в България имаше бизнеси, които не бяха затворени, но спряха дейност, защото не знаеха какво да очакват, това се отнася и за бизнеса и за домакинствата", обясни икономистът. Анализът на ИПИ показва още, че през пролетта на миналата година над 100 000 души са останали без работа, като част от тях все още не могат да си намерят нова. Това обаче би могло да стане по-скоро с разкриване на работни места от нови бизнеси, а не толкова с възстановяване на стари. Богданов посочи, че според него най-тежките месеци за българската икономика са отминали.

Богданов допълни, че въпреки административната тежест антикризисните мерки са спасили много бизнеси от фалит. Според него България прави това, което правят и другите страни. "Чрез държавните мерки сме си спестили огромния шок върху икономиката, който изживяхме през 2009 г., когато загубихме над 400 000 работни места и стотици фалираха", припомни икономистът. 

Икономистът смята, че изходът от кризата е рестарт на инвестиционния процес.

Фискалният резерв отъня с 3.3 млрд. лв. през декември

Фискалният резерв отъня с 3.3 млрд. лв. през декември

Правителството да опише детайлно всяка една мярка, по която е похарчило част от парите

На въпрос дали през есента на тази година ще се очаква нужда от актуализация на бюджета, Богданов посочи, че все още има твърде много неизвестни, включително и въпроса дали ще има трета вълна на коронавирус в Европа и у нас. Българската икономика е зависима от европейската, в голяма степен е интегрирана с нея. Въпросът е дали европейската икономика ще успее да рестартира и да изтегли като локомотив българската, посочи Лъчезар Богданов.