"Има турбуленции на международна бизнес среда, които могат да повлияят на изпълнението на бюджета за 2022 г. Към момента той изглежда трудноизпълним, но изпълним." Това каза министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев в отговор на въпроси по време на блиц контрол в ресорната комисия на парламента. "Засега изпълнението на бюджета върви по план, не се очакват проблеми с приходната част, макар да се изпълва с напън", поясни той.

При разчетите на макрорамката на бюджета Министерство на финансите има изготвен "лош сценарий", в него е заложено пълно спиране на износа по море, прекъсване на доставките на петрол и намалени доставки на газ до 50% от получаваното, завишени цени на пшеницата и мигрантска вълна на 150 000 мигранти от Украйна и 100 000 от юг. "Сценарият не е красив, но не е катастрофален, при него икономическият растеж остава положителен, но на ръба - 0.1 - 02. Инфлацията се вдига с 4-5%. Бюджетът може да отреагира на такъв сценарий, не би следвало да има проблем откъм средства и ликвидност", поясни министърът на финансите.

Асен Василев очаква поскъпване на храните наесен

Асен Василев очаква поскъпване на храните наесен

Лют спор на висок тон между Василев и Каримански за приходите

Василев съобщи, че се работи с индивидуални страни за доставки на природен газ.

По думите му се забелязва възстановяване и растеж на българската икономика, "това се вижда косвено през данъците". Все пак се очакват данните на НСИ.

Що се отнася до намаляване на цените на корпоративните пазари - това няма да се усети в преки данъци тази година, каза вицепремиерът.

Асен Василев: Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита

Асен Василев: Никой не е притеснен нито от дълга, нито от дефицита

Вотът на недоверие е нескопосан