България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г., тъй като инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от изискуемия критерий.

Това заяви пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.

Според него обаче инфлацията започва да изглежда като по-малкия проблем и по-реалистично за постигане, отколкото възможността да не изпълним критерия за дефицит през тази година.

По мнението на Дацов, ако не намалим разходите в бюджета с 3 млрд. лв., при равни други условия, ще имаме дефицит с минимум 3 млрд. лева повече. Това добавя над 1% дефицит към този, който съществува, което означава, че ще излезем много над критериите за фискална устойчивост.

С инфлация над 2.5% шансът на България за Еврозоната е нисък

С инфлация над 2.5% шансът на България за Еврозоната е нисък

Нужни са свиване на бюджетните разходи и на допълнителните плащания за вдигане на заплати

Финансистът прогнозира, че правителството ще пожертва част от капиталовите разходи, за да не влезе в процедура за свръхдефицит.

В България инфлацията спада, както спада в целия Европейски съюз, каза още той и обясни, че това е причината очакваното повишение на пенсиите от 1 юли да бъде не с 11%, а с 10%.

Любомир Дацов изказа несъгласие с препоръката на МВФ за въвеждане на прогресивен данък:

"В момента имаме модерна и добре работеща данъчна система, друг е въпросът, че има какво още да се желае в администрирането на данъците. Администрирането ще е доста по-скъпо от това, което имаме сега като система. Не е нужно да си променяме системата, можем да направим подобрение в администрирането ѝ."

Ръководителят на мисията на МВФ опроверга Борисов за данъците

Ръководителят на мисията на МВФ опроверга Борисов за данъците

България е правно и технически готова за еврозоната