Малко над 23 млрд. лева е държавният дълг в края на 2015 година, съобщава БНР. В края на март миналата година той е бил над 24 млрд. лева

Промените в консолидирания дълг в сектор "Държавно управление" ясно отразяват проблемите в банковата система, които са провокирани основно от фалита на Корпоративна търговска банка.
В края на 2013 година, когато поне публично нямаше индикации за предстоящата криза, дългът е под 14 млрд. лева, а в края на март 2015 или година и половина по-късно е с 10 млрд. лева по-висок.

Една от причините е, че заради кризата с КТБ се наложи изтеглянето на заем, с който основно да се изплатят гарантираните депозити. Това се случи през декември 2014 година, заради което дългът нараства до повече от 22 млрд. лева. 

Заради взимането си в последния момент, т.нар. "синдикиран заем" обаче бе по-скъп от евентуалното пускане на облигации на международните пазари. Този заем бе платен през 2015 година, но за да се случи това, правителството емитира нов дълг на международните пазари.
Тройната облигационна емисия бе реализирана през март миналата година, а в края на този месец е и най-високото ниво на дълга.
 
След това следва погасяването на синдикирания заем и постепенно намаляване на дълга. Въпреки това в края на миналата година той остава над 23 млрд. лева, което прави 26,7 на сто от брутния вътрешен продукт на България.