Бюджет 2020 отговаря на определението "повече от същото". Той може да е готов в началото на декември. Това заяви пред БНР Менда Стоянова - член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите й, политиката, водена от правителството на ГЕРБ, е политиката на неговата предизборна програма и тази на управляващата коалиция. Нормално е тя да се надгражда с приоритетите, които са предварително обявени за всяка следваща бюджетна година.

Тя наблегна на някои макропоказатели, които са в тази посока. "На първо място увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) - това всъщност е ръстът на икономиката, като за 2020 г. очакваме 126-127 млрд. лв. БВП. 

Горанов пази бюджета от търговски рискове

Горанов пази бюджета от търговски рискове

Финансовият министър очаква евентуално предложение от Румен Гечев

"В нашата прогноза в правителствената програма доста по-скромно бяхме заложили достигане на ниво от 115 млрд. в края на периода, т.е. 2021 година. За следващата година отново се предвижда ръст от 3,3%, който за мен е добър на фона на предвижданията за различните европейски държави, за средноевропейското и световното ниво на икономиката", каза Стоянова.

Според нея е изпълнена бюджетната цел за балансиран бюджет. Предвиждаме за следващата година бюджетът да бъде с нулево бюджетно салдо и така да продължи през следващите години".

Стоянова подчерта също, че нашият дълг години наред е един от най-ниските в Европа, като той продължава да намалява като процент от БВП. За 2020 г. се очаква той да достигне 19,8%.

Стоянова отбеляза и ниската безработица, която за следващата година се предвижда да бъде от 4%.

Според нея с този бюджет може да се заделят средства за приоритетните политики на правителството, сред които е и политиката по доходите.

"Една от ограничените мерки, които правителството може да вземе и го прави, това е минималната работна заплата", каза Стоянова. 

Другият лост на приоритетните политики са доходите в бюджетния сектор. Там за поредна година се предвижда увеличение с 10% на парите за работна заплата, което е натиск върху реалния бизнес, признава Стоянова. Бизнесът не би следвало да направи повишение под 10%, за да не загуби част от своя квалифициран персонал, каза тя.

Председателят на бюджетната комисия в парламента заяви, че няма да има промени в данъчната политика до края на мандата. От партията очакват сблъсък с левицата по този въпрос.

Относно пенсиите, където с БСП са на различни позиции, Стоянова каза, че пенсиите могат да се повишават единствено и само, ако имаме повишение на осигурителния доход. Ако тези вноски нямат ръст, няма източник, по който пенсиите да се вдигат. В противен случай пенсионната система няма как да издържи, призна тя.

Друг вариант за финансиране на пенсиите е да се вземат пари от данъците, което означава неизпълнение на други разходни политики на държавата, а именно - политиката по доходите, образование, отбрана, здравеопазване. За тези сфери ние предвиждаме сериозен ръст. Не можем да зарежем тези останали политики и да насочим изцяло и единствено приходите и разходите към увеличаване на пенсиите".

Нулевият дефицит е буфер, с него могат да се изпълнят заложените разходни политики в случай на икономически срив, категорична е Стоянова.

За отминалите местни избори депутатът от ГЕРБ бе категорична, че очакванията за намаляване на данъци и увеличаване на инвестиционна програма не си кореспондират.

"Всички кметове искат от централната власт да получат помощ за инвестиционната си програма, без да поемат отговорността за събираемостта на собствените си приходи. Едновременно с това отново възникна идеята да се преотстъпи част от централния данък върху общия доход на съответните общини", илюстрира думите си Стоянова. 

За Караниколов България се научила как да работи със стратегически инвеститори

За Караниколов България се научила как да работи със стратегически инвеститори

Само за първите 7-8 месеца имаме €17 млрд. износ

Според икономическия министър Емил Караниколов Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година. Под добър той разбира изпълним.

"Една реформа не може да се случи с едни пари и с един бюджет", каза той и допълни, че често реформите не срещат одобрението на обществото.

"Считам, че в бюджета има реформи, има завишение и в приходната, и в разходната част, а и съм сигурен, че ние сме готови да посрещнем това забавяне в икономиката, което се наблюдава в последните няколко месеца", продължи министърът. 

Бюджет 2020 е предкризисен

Бюджет 2020 е предкризисен

Какъв е смисълът да имаме стабилен бюджет, когато при него ще продължим да копаем дъното, нападна Румен Гечев

Към момента не можем да говорим за криза, категоричен е Емил Караниколов. По думите му България може да отговори на всякакви забавяния в икономиката. Наистина имаме балансиран, но работещ бюджет, заяви министърът на икономиката.

Кризата няма да тръгне от България, подчерта Караниколов, според когото несигурността и забавянето сега идват в голяма степен от геополитическите отношения между глобалните сили, както и от Брекзит. 

"Икономическите показатели на България се завишиха в последните няколко месеца, българската икономика работи стабилно, но ние сме част от нещо голямо. ... При криза основното нещо, което първо ще забележим, което в момента в България не се случва, е да започнат съкращения, т.е. хората да излязат от работа и да се възползват от социалните процедури. Тук имаме буфер. Другото, което държавата трябва да осигури, за да налее свежи пари в икономиката, е примерно пари за инфраструктурни проекти", заяви Караниколов.

Вътрешното потребление стимулира икономиката ни, смята министърът.

По думите му в страната има сектори, които тръгват напред - например IT-секторът, автомобилният сектор, металургията. "Износът на България има рекордни параметри. Българските стоки и услуги, освен с качество, печелят вече и с конкурентни цени", смята Караниколов.

Държавните дружества са на печалба, отчете той и каза, че преди се работило само на ишлеме.

Доходите се увеличават, убеден е министърът на икономиката.

Всички грешки, които сме могли да допуснем, сме ги допуснали, заяви Емил Караниколов, който преди ръководеше Агенцията за приватизация.

"Трябва да оставим "Фолксваген" да реши къде ще инвестира в завод", смята министърът. Според него решението им не трябва да е политическо, а чисто на икономическа основа. "Разговорите ни с "Фолксваген" отвориха очите на всички други, че България е на картата", каза той и допълни, че се подготвя законодателство за индустриалните зони.

В понеделник ще пуснем Закона за горивата към Министерския съвет, каза Караниколов.

По думите му няма напрежение в кабинета (между ГЕРБ и патриотите). Самият икономически министър Емил Караниколов е издигнат на този пост от квотата на партия "Атака".