Предложението на Министерството на труда и социалната политика е минималната заплата да е 770 лева и то в момента е на обществено обсъждане. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова, която посети Митнически пункт "Капитан Андреево" заедно с директора на Агенция "Митници" Павел Геренски. Информация за посещението й беше разпространена от Министерството на финансите.

Според МФ по-високата минимална работна заплата трябва да влезе в сила от юли 2023 г, тъй като дотогава се очаква да бъде приет и Бюджет 2023 г.

За периода 2019-2022 г. натрупаната инфлация е около 27%, колкото е и ръстът на минималната работна заплата за същия период, тоест - минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година. Ако Народното събрание гласува понятие като "брутна минимална работна заплата", това би създало правна неяснота по прилагането относно социалните плащания, посочи още Велкова. По думите й само мерките, влезли през 2022 г., приложени към 2023 г. водят до дефицит от 6,6 %, а всеки допълнителен разход би довел до допълнителен дефицит и дълг.

Финансовият министър каза още, че 2022 г. ще приключи стегнато фискално, с неизпълнение в капиталовите разходи и европейските средства, а неизползваните средства служат за балансиране на бюджета за 2022 година.

Минималната заплата става 50% от средната, но от 2024 г.

Минималната заплата става 50% от средната, но от 2024 г.

Това приеха депутатите от комисията по социална политика в Народното събрание

На Митнически пункт "Капитан Андреево" Велкова и Геренски се запознаха с резултатите от реализирания проект за изграждане на съоръжение за отвеждане на високи води на река Хаяз, както и напредъка на строителството на нови трасета за обработка на товарни превозни средства със стоки, подлежащи на официален контрол.

Росица Велкова благодари на целия екип на Агенция "Митници" и лично на Павел Геренски за доброто изпълнение на приходната част и за активната работа по проектите. Като пример тя посочи завършения от страна на Агенция "Митници" проект по отводняване, както и че времето за изпълнение на новите трасета на ГКПП "Капитан Андреево" ще бъде съкратено с една трета.

"Успяхме да осигурим терен за още едно, трето трасе, което няма да бъде оборудвано и ще се ползва или за извънгабаритни товари, или за пренасочване", обяви Геренски относно строително-монтажните работи по изграждането на новите две входни трасета на ГКПП "Капитан Андреево", които са специално за хладилни камиони и стоки, подлежащи на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. "Очакваме трите допълнителни трасета да бъдат завършени до края на януари следващата година. Към момента изпреварваме с два месеца сроковете", отбеляза той. Директорът на Агенция "Митници" посочи също, че критичната ситуация с трафика на границата, особено от турска страна, вече е преодоляна и пунктът започва да работи в нормален режим. До края на май 2023 г. се очаква пълното приключване на реконструкцията на Митнически пункт "Капитан Андреево", тъй като към момента вървят строителни работи на още две точки на пункта, каза още Геренски.

Турция увеличава капацитета на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово

Турция увеличава капацитета на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово

Сюлейман Сойлу увери Демерджиев, че скоро ще направят нужните технологични промени

До края на 2024 г. при стегната организация се очаква да се приключи и реконструкцията на ГКПП "Лесово", като трасетата ще се увеличат двойно. 2022 г. е рекордна за товарния трафик и до края на годината се очаква да бъдат обработени почти 1 млн. товарни автомобили на вход и изход. С пускането на двете допълнителни и третото резервно трасе и с подобрена организация и технически мерки пропускателната способност се предвижда да се увеличи с около 20 %, обясни още шефът на Митниците и обясни, че на годишна база трафикът на товарни автомобили се увеличава с по 10 % и трябва да се въвеждат интелигентни форми за контрол.