Финансовият министър Владислав Горанов прогнозира, че следващата година страната ни може да не взима нов дълг. Той припомни, цитиран от БНР, че в началото на тази година сме поели малко под 2 млрд. евро външен дълг, който е бил предназначен за буфер при евентуални проблеми след стрес тестовете на банките. След като такива не се появили, парите ще бъдат използвани за плащане на стари задължения.

По думите на Владислав Горанов оставащите средства са част от фискалния резерв и ще бъдат разходвани за погасяване на дългове с падеж. Той обясни, че в началото на 2017 г. има падежираща сериозна петгодишна мисия от 2012 г. Стесненият ресурс щял да отива по операции по дълга за неговото намаляване.

Финансист номер 1 прогнозира, че е много вероятно следващата година да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 година. Той уточни, че още е твърде рано да се представят сметки и данни за новия бюджет. Тепърва щели да се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите, но от числата досега Горанов смята, че лимитът за нов държавен дълг за 2017 г. ще бъде нула.

Множество предложения за оздравителни планове на общините постъпвали във финансовото министерство, обяви още министърът. По мнението му много от тях били наивни, защото нямало как с тях финансите на местните администрации да се стабилизират дългосрочно. Тези планове трябвало да се преработят.

Горанов обясни, че целта на оздравителните програми не е ресурсът, който общините ще получат от министерството, да се трансформира в безвъзмездна финансова помощ. Целта била да се засили качеството на местното самоуправление и да се засили отговорността на местните власти по отношение на това, което управляват. Владислав Горанов отбеляза, че има много добри и много лоши примери. Много малко от общините били готови да предложат качествени планове, които първият ни финансист да може да предложи на правителството за одобрение.

Той обяви, че приоритетни за бюджета догодина ще са образованието и отбраната.

Финансовият министър и столичният кмет провериха ремонта на Софийската математическа гимназия.