На България й пречи корумпираната политическа класа. Това каза пред БНР Мика Зайкова, финансист и дългогодишен експерт към КТ "Подкрепа" в областта на труда и социалната политика.

Ниското ниво на икономиката изисква много по-големи темпове на растеж. За да започнем догонването, трябва да имаме растеж - при нулева инфлация около 5%, а при 1 процент и нагоре инфлация - над 6%.

Повече средства за младежта и икономически растеж в бюджета на ЕС за 2017 г.

Повече средства за младежта и икономически растеж в бюджета на ЕС за 2017 г.

Размерът на бюджетните кредити за поети задължения

"Такъв грабеж в нито една от страните не е имало. Продължава да се краде. Ние правим същото с европейските фондове и затова по пет и по десет пъти поправяме магистралите. Ние сме страната с най-висока сива икономика и най-корумпираната страна по данни на Евростат и на ОЛАФ. Затова изоставаме", обясни твърдението си Зайкова.

Би трябвало досега да сме построили всички магистрали, но само с магистрала не става. От магистралата като слезеш е кал. Да бяхме построили инфраструктурата на транспорта, да бяхме въвели нови, високи технологии, констатира финансистът.

МВФ повиши прогнозата за икономическия растеж  на България

МВФ повиши прогнозата за икономическия растеж на България

България ще отчете дефлация от 1.6%

Според Зайкова, страната ни печели от износа, който расте, но вносът расте по-бързо. Изнасяме суровини, материали и резервни части - това са продукти с ниска добавена стойност, тоест ние не печелим. Просто въртим на празен ход.

"Като погледнете данните за ръста на икономиката - да, ние растем, но изоставаме, защото първо сме тръгнали от много ниско ниво. По оптимистични прогнози на МВФ за 2017 година растежът ще бъде 2.8, за 2018 г. - 2.9, за 2019-та - 3. В този порядък - 3-3.1 на сто до 2020 година, а с тези ръстове изоставаме, подчерта Мика Зайкова.

Най-хубавата ни година беше 2016, когато горе-долу се изравнихме по покупателна способност на доходите с 1990-а година.

Зайкова уверява, че България е имала равен старт с другите източноевропейски страни, но те правят истински реформи. Когато реализират реални реформи, в икономиката им се внедряват продукти с висока добавена стойност, те вървят напред с бързи крачки и догонват.

Въпреки ниските данъци в България липсват големи инвеститори, които да внедрят производства с висока добавена стойност, каза Зайкова.

Човешкият ресурс е основен фактор за икономически растеж, твърди Васил Велев

Човешкият ресурс е основен фактор за икономически растеж, твърди Васил Велев

Да връщат ли пари студентите, учили за сметка на държавата, ако ще ходят в чужбина?

Тя даде пример с Швеция, където преките данъци са най-високи в целия ЕС, но там хората работят спокойно, защото няма корупция и административен натиск. Когато корупцията има политически чадър, тя е неизлечима. Няма страна, в която да няма корупция, но тя е в поносими размери.