През април 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 15.5% в сравнение със същия месец на предходната година.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, съобщава Finance.news.bg

В търговията на дребно общото намаление от 11.7% се дължи на отрицателните темпове във всички дейности.
Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се задържа на равнището от април 2009 г., с регистриран спад от 0.1%.

По-малко от средното е намалението в търговията с фармацевтични и медицински стоки и в търговията с текстил, облекло и обувки - съответно 6.8 и 7.9%.

В останалите групи отрицателните темпове се движат в границите от 14.2% в търговията с автомобилни горива и смазочни материали до 23.9% в търговията с компютърна и комуникационна техника.

Търговията на едро регистрира намаление от 14.9%, вследствие на отрицателните темпове във всички съставни дейности.

Спадът е сравнително малък в търговията с нехранителни потребителски стоки и в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, съответно 5.0 и 8.1%.

Намалението все още е голямо в търговията с машини, оборудване и части за тях - 30.5%, но в стойността на индекса отново доминира влиянието на спада в търговията с неселскостопански междинни продукти - 18.9%, тъй като дейността формира около 40% от обема на оборота.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът остава значителен - 33.4%, но се наблюдава тенденция на постепенното му намаляване.

През април 2010 г. оборотът нараства с 3.3% спрямо предходния месец и тенденцията е положителна.

За периода януари - април 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 16.5% в сравнение със същия период на предходната година.