По предварителни данни през юни 2022 г. индексът на промишленото производство намалява с 0.8% в сравнение с май т. г., но нараства със 17.4% спрямо съшия месец на 2021 година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

През юни 2022 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 9.6%, и в преработващата промишленост - с 1.9%, а ръст е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13.9%.

Снимка 583698

Източник: НСИ

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 16.3%, производството на химични продукти - с 9.1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.2%.

Още по-скъп газ и предприятията спират, алармира БСК

Още по-скъп газ и предприятията спират, алармира БСК

Питат Донев как ще се компенсира координираното намаляване на потреблението в ЕС

Съществено увеличение е регистрирано при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 13.1%, производството на тютюневи изделия - с 12.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8.2%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39.2%, преработващата промишленост - с 16.1%, и в добивната промишленост - с 2.7%.

Снимка 583697

Източник: НСИ

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 91.4%, производството на напитки - с 51.4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 31.7%.

Намаление е отчетено при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - със 7.2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 4.3%.

Въпреки цените строителите на сгради не се спират

Въпреки цените строителите на сгради не се спират

С 21.6% е увеличен броя на издадените разрешителни за строеж за второто тримесечие спрямо предходното

През юни 2022 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" пък намалява с 1.4% спрямо предходния месец. и с 0.5% в сравнение с юни 2021 година.

През юни 2022 г. индексът на произведената строителна продукция е под равнището от предходния месец, като продукцията както от гражданското/инженерното строителство, така и от сградното строителство намалява съответно с 1.9 и 1.1%.

Снимка 583695

Източник: НСИ

На годишна база понижението на индексът на строителната продукция през юни 2022 г. се определя от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство с регистрирано намаление от 2.0%, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 0.7%.

Снимка 583696

Източник: НСИ

Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени през юни 2022 г. намалява с 1.4% спрямо предходния месец, но запазва равнището си от същия юни 2021 година.

През юни 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.0%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.4%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%.

И икономическият министър вещае тежки дни

И икономическият министър вещае тежки дни

Никола Стоянов няма да пресира бизнеса, а ще е в един отбор с тях

Намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при компютърната и комуникационната техника - с 6.1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.1%. По-значително увеличение е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.9%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.1%.

Снимка 583693

Източник: НСИ

През юни 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.3%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.1%).

Солиден ръст на износа и вноса отчита Националната статистика

Солиден ръст на износа и вноса отчита Националната статистика

Основни търговски партньори на Българи извън ЕС са Турция, Сърбия, САЩ, РСМ и Великобритания

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан ръст при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 24.1%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.9%. Оборотът намалява по-съществено в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.1%.

Снимка 583694

Източник: НСИ