Тежки дни очакват хората в България, но тежки дни очакват и бизнеса в България. Затова предупреди служебният министър на икономиката Никола Стоянов на пресконференция пред журналисти. Негов заместник-министър ще са Димитър Данчев и Ирина Щомова.

Той ще разчита на приемственост и каквото е направено от бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, ще се надгражда. Бизнесът, работодателските и синдикалните организации ще са от изключителна важност значение за Стоянов.

Той посочи, че много смени има в държавната администрация, което води до загуба на експертност. Министерство на икономиката бе разделено на две министерства - на икономиката и индустрията и на иновациите, като сред бъдещите приоритетите на служебния министър ще са тясно сътрудничество, пълна координация в областта на икономиката, индустрията и иновациите.

Проблеми и при строежа на интерконектора с Гърция установи новата власт

Проблеми и при строежа на интерконектора с Гърция установи новата власт

Имало възражения на институции – Пожарната, МОСВ, Напоителни системи

Подобряване на бизнес средата, подобряване позицията на България по отношение правенето на бизнес, документите да се събират служебно и да не се изискват от бизнеса, усилия за напредък по влизането на България в Шенген, подобряване на инвестиционния климат и инвестиционната среда, външноикономическата политика, предложения за промени в Закона за инвестициите, индустриалните паркове и зони, зеленият преход и др. - всичко това се оказа във фокуса на работа на Никола Стоянов.

Останалите цели, краткосрочни, пред Стоянов ще са МИ да работи в помощ на бизнеса за идващата зима, съдействие и помощ за осигуряване на природния газ.

Министерство на икономиката ще прави анкета сред бизнеса какво ще се случи при липсата на газ. Ние ще бъдем гласът на бизнеса в щаба и това ще е линия, която ще минава през дейността на министерството, увери министърът и добави, че ще търси диалог и съвети от работодателските организации.

И "Има такъв народ" настоява за разговори с "Газпром"

И "Има такъв народ" настоява за разговори с "Газпром"

Според Станислав Балабанов и азерският газ е руски

Другата част от подготовката за зимата ще е по отношение на петрола и контрол на горивата. През последните години се е вървяло в добра посока и процентът на нарушения е спаднал драстично. Под и около 3% са нарушенията при горивата, което е на много добри средноевропейски нива. Това не може да ни накара да се отпуснем, увери Стоянов.

Той успокои и че бизнесът няма да бъде пресиран. Ние сме едно цяло и един отбор, а който си позволява да спекулира и да не спазва правилата, ще бъде наказван. Които играят по правилата, няма да бъдат пресирани излишно, подчерта Стоянов.

Четвъртата тема пред ресорното министерство ще са язовирите. Въпреки че няма парламент, ще се опитаме да работим като редовно управление, увери Стоянов. Той няма да пречи, но ще се опита да помага добре в диалог с бизнеса.