Бившият вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова завеща състоянието на язовирите в страната като нерешен въпрос на своя приемник. Тя предаде поста си на служебния министър Никола Стоянов, съобщи БНР.

Никола Стоянов бе председател на борда на ВМЗ-Сопот и в началото на юни бе уволнен от Корнелия Нинова

Прокуратурата разследва незаконен добив на злато край язовир „Огоста“

Прокуратурата разследва незаконен добив на злато край язовир „Огоста“

На място са били установени три лица

Припомняме, още през януари 2022 г. премиерът Кирил Петков призна, че проблемът с язовирите е огромен.

Отчет за състоянието на водоемите трябваше да има до 15 март. До тогава работната група към Министерски съвет, ангажирана с проблемните язовири и нужните действия за техния ремонт.

При проверка на 71 язовира на територията на област Ловеч, се оказа, че 21 от тях са с висока степен на потенциална опасност. 

Вода е избила при изпускателния кран на язовир "Брестница" край Кюстендил

Вода е избила при изпускателния кран на язовир "Брестница" край Кюстендил

Водоемът се източва

"Остава един въпрос, по който още много трябва да се работи - темата за язовирите. Оставям на новия министър един доклад на Междуведомствената група от над 10 министерства и агенции, който дава пълна представа за състоянието на язовирите в България - собственост, стопанисване, контрол, проблеми. Предала съм в прокуратурата доклада на Сметната палата, който доказва, че 500 млн. лева са изхарчени незаконно за ремонт на един язовир. Очакваме г-н Гешев по тази тема да си свърши работата", каза Нинова.

Тя препоръча на своя приемник в следващите два месеца да няма прелели язовири, скъсани стени и да изложите хората и стопанствата на някаква опасност".

По мое време се опитаха 20 язовира да бъдат дадени на концесия или под наем. Препоръчвам на новия министър да не го прави. Аз спрях тези концесии и давания под наем, уверявам ви, че хората, които ги взимат за гледане на риба, не проявяват необходимата отговорност към съоръжението и сигурността на населението. Така че ние ще следим много зорко какво се случва по тази тема, увери Нинова.

Променят собствеността на 51 имота за строеж на язовир „Яденица“

Променят собствеността на 51 имота за строеж на язовир „Яденица“

Ще строят и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир "Чаира"

Като постижения на кабинета "Петков" в икономическата сфера, тя отбеляза оздравена държавна собственост, 20 милиона лева платен дивидент от държавните предприятия към държавата, 12% ръст на заплатите в компаниите, ръководени от министерството и спряно източване, зависимости и рекет върху фирмите.

Предавам управлението на министерството с три добре свършени неща, един въпрос, който търпи продължение и то бързи действия и няколко препоръки и съвети към новия министър, както и ще коментирам един много широк обществен въпрос.

Трите добре свършени неща, които предавт и се надява новото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията да продължи, са добрата политика, довела България до първо място по промишлено и индустриално производство.

"Г-н Стоянов ще се убеди като влезе вътре, че то не е от производство и търговия с оръжия и ток, а от реална икономика и индустрия. Надявам се в следващите два месеца да може да удържи първото място за България в Европа", каза Нинова.

Вторият акцент, според Нинова, е че свършена много добра работа за държавните предприятия и оздравяване на държавната собственост.

"Когато дойдох тук като министър казах, че един от първите ни приоритети ще бъде политиката в държавните предприятия, и че ще докажем, че държавната собственост може да се управлява публично, прозрачно и да печели", каза Нинова.

Тя изтъкна, че оставя държавните предприятия с платени на държавата 20 млн. лева дивидент, с върнати кредити в размер на 19 млн. 254 хиляди лева и с натрупани средства в сметките на предприятия в размер на 46 млн. и 106 хил. лева. Заедно с този успех и оздравяване на държавните предприятия, проведохме много силна социална политика, средно заплатите в държавните дружества се увеличиха с 12% плюс други социални придобивки, като ваучери за храна и средства за почивка.

За първи път темата "потребители", тяхното здраве, спекула, цени, злоупотреби с хората стана приоритет номер едно на Министерството на икономиката и индустрията, каза Нинова като трета точка от своята реч.

За тези шест месеца са проверени над 13 хил. обекта - магазини, бензиностанции, нощни заведения с една цел - защита на потребителя. Тя изтъкна и забраната за продажба на райски газ за деца.

Относно продажбата на оръжия за трети страни, които може да бъдат продавани на Украйна, тя каза, че е завела дела срещу хората, "изговорили много лъжи и манипулации. Надявам се г-н Стоянов да види истината и да опровергае всички тези твърдения".

Комисия (за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение - б.р.) не е провеждана от 27-и юни. Има натрупани над 200 заявления за близо 1 млрд. евро., които чакат решение. От тях около 600 млн. евро са за Полша. Оттук нататък ще следя всеки ден какво решение се взима, за къде тръгва това оръжие и ще задавам същите въпроси, на които ми се налагаше да отговарям аз 6 месеца. Ще търгува ли новото ръководство на министерството или президентът Радев през служебния кабинет с оръжия в Украйна през трети страни? И един патрон като излезе за Полша ще питам: "Къде отива?", "Имате ли гаранции, че не отива в Украйна?", "Имате ли гаранции, че няма офшорни фирми и не се взимат комисионни?", каза Нинова. 

Корнелия Нинова: Радев два пъти предаде БСП

Корнелия Нинова: Радев два пъти предаде БСП

Сдаде поста на уволнения от нея шеф на ВМЗ Сопот