За периода от 13.03 до 1.04. в бюрата по труда са се регистрирали 31 643, като само вчера новите безработни са 4777, от които 3327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията.

7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение. Само вчера 683 души вече са наети.

Данните съобщи на извънреден брифинг социалният министър Деница Сачева.

59 са заявленията до момента по програмата "60/40". Очаква се до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения, за да започнат плащанията.

Общият брой на всички болнични 176 086 към дата 1 април 2020 г. Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с указания за коронавирус - 2702.

56% от българите се притесняват да не останат без работа

56% от българите се притесняват да не останат без работа

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им

Миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал между 300 - 350, то от началото на тази седмица този брой варира вече от 680 - 700 на ден.

Заявления за оценка на потребностите за лични асистенти са подали 32 389 души, а издадените направления са 31 365. Действащите договори са 24 133.

По отношение на подадените заявления за социални помощи засега нарастването е малко - само с 2000 души повече. Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната.

По Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801 души, Общият размер на сумите са между 43 и 45 милиона лева на месец.

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Сачева представи постановлението за мярката 60/40

Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, но са динамични и се увеличават, коментира Деница Сачева и обясни, че именно заради това е поискана актуализация на държавния бюджет, за да се осигури ликвидност и държавата да е подготвена за най-лошия сценарий.

"Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто", допълни Сачева.

Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда.

Деница Сачева посочи един нов проблем, който се проявява в момента - появата на до този момент невидими за социалната система хора - бездомни и просещи, които вече заради липсата на поток от хора по улиците вече нямат прехрана. С БЧК се работи по програма, насочена към тях и към граждани, които нямат лични карти. За тях се предвиждат хранителни продукти.

БЧК открива национален фонд за събиране на средства
Обновена

БЧК открива национален фонд за събиране на средства

Близо 320 000 българи получават хранителни продукти

Очаква се днес МТСП да издаде и специална заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат осигурени от работодателите -пропускателен режим, дистанция, прегради между служителите, задължителна двукратна дезинфекция на работното място, осигуряване на дезинфектанти, кърпички, ръкавици, както и редовно проветряване на помещенията.

Служители с грипоподобни симптоми трябва да бъдат отстранявани от работа и пращани вкъщи, допълни Сачева.

Струпванията на бюрата на труда са заради освобождаване на работници, а и се връщат се много наши сънародници. По данни на Гранична полиция 110 000 души са се върнали в България от началото на извънредното положение.

Почти всички услуги, които предлага МТСП с всички свои агенции могат да бъдат подавани електронно и министър Сачева призова да се използва този път.

Електронен подпис в рамките на април месец може да бъде издаден безплатно. Над 5 200 са обажданията на спешния телефон на социалното министерство. Деница Сачева подчерта, че в моменти на криза е важно да сме били честни и почтени към държавата.